Bescherming Leliekapel wordt opgeheven

Er is een doorbraak in het dossier van het Leliekapel in Godveerdegem. De dienst Onroerend Erfgoed heeft een minnelijke schikking voorgesteld waarbij de bescherming van de vervallen kapel wordt opgeheven. Schepen Kurt De Loor (SP.A) die zich in het dossier had vastgebeten toont zich opgelucht.

Het dossier van de Leliekapel sleept al jaren aan. De kapel staat al te verkommeren sinds 1966 maar omdat de dienst Onroerend Erfgoed ze opnam in de lijst van beschermde monumenten mocht de stad Zottegem ze niet afbreken, ook al was er al jaren geen draagvlak voor. Het liet wel de nodige stuttingswerken uitvoeren in functie van de veiligheid, maar wat restaureren betreft bleef men in Zottegem het been stijf houden. In november vorig jaar werd de stad Zottegem om die reden door de rechtbank van eerste aanleg veroordeeld tot een schadevergoeding van 180.000 euro. De dienst Onroerend erfgoed kwam nu zelf met een compromis op de proppen. In ruil voor een minnelijke schikking van 50.000 euro wordt de procedure om de kapel van de lijst met beschermde monumenten ingezet. “We zijn blij dat we op deze manier een streep kunnen trekken onder deze nare geschiedenis”, reageert schepen Kurt De Loor.

Bron Het Nieuwsblad, lees meer via onderstaande link

Doorbraak in dossier Leliekapel: bescherming wordt opgeheven