Het geheim van de eeuwige jeugd (deel 1): buurtuitbater Triamant wordt een levend laboratorium

Universiteiten uit het binnen- en buitenland gaan het samenlevingsconcept Triamant onderzoeken. Ze willen weten of het mogelijk is om gezond oud te worden en gezond te blijven leven tot een hoge ouderdom door de eigenschappen van de befaamde ‘blauwe zones’ te implementeren. Er bestaan vandaag op Aarde zo een handvol plaatsen waar mensen spontaan in relatieve gezondheid een hoogbejaarde leeftijd halen. De wetenschap weet hoe dat komt.

Vandaag bestaat in Vlaanderen een woonconcept dat de kenmerken van de blauwe zone integreert.

Dat legde de visionaire ontwikkelaar Jo Robrechts, in aanwezigheid van schepen Leen Goossens, minister van staat Herman De Croo en vice eerste minister Alexander De Croo uit, tijdens de voorstelling van nieuwe woon- en leefprojecten binnen de Triamant site van Zottegem, in het ‘bergdorpje’ Sint-Maria-Oudenhove.

Daar starten ze bovendien met het PLEASE project, een digitale ondersteuning voor buurtbewoners die de klassieke sociale media naar de prullenmand verwijst. Ook dat verhaal gaat over het echte leven en Zottegem is het laboratorium.

Jong en oud, zelfstandig of hulpbehoevend, ze vormen er een gemeenschap waar altruïsme en samenleving echt wordt beleefd, dat is alvast het doel. Een jongere of gezonde oudere kan er voor een relatief beperkt budget (alle nutsvoorzieningen zijn inbegrepen) wonen,… als die maar bereid is om tijdens zijn vrije tijd hulpbehoevenden een hand toe te steken.

Maak niet de vergissing om deze samenlevingsvorm te vergelijken met de peace and love à la Woodstock, zoek er niet naar geitenwollen sokken. Het zijn deels dezelfde mensen die ook de revolte van mei ‘68 beleefden.

De oudere bewoners zijn mondig en laten zich niet pamperen.

Er zit een uitgekiende strategie achter, opgericht met private middelen, om mensen in een begeleide omgeving die levenskwaliteit te bieden die gezond oud worden mogelijk maakt. Vandaag zijn bij de gelukkige proefkonijnen al tachtigplussers die met volle goesting meedraaien.

Durf er niet te spreken van ‘rusthuis’.

Zoals één van de ouderen het verwoordt : “Ze staan hier klaar om me met alles te helpen maar ik heb nog geen hulp nodig!” Er zijn ook jongeren en ouderen die wel hulp nodig hebben. Die krijgen de volledige ondersteuning om maximaal van hun beschikbare vrijheid te genieten.

Ja maar, dat zal wel verschrikkelijk duur zijn?

Dat heb je blijkbaar voor een deel zelf in de hand. Ook dat hoort bij het concept. Wie een hoteldienst of rusthuisservice wil, kan dat krijgen. De flats zijn standaard uitgerust voor zwaar zorgbehoevenden met aangepaste douches, brede schuifdeuren en een oproepsysteem. Je merkt niet eens dat er een volledig functioneel ziekenhuisbed in je slaapkamer staat. Alles is klaar voor intense zorg,… maar laat het vermijden of milderen daarvan nèt de bedoeling zijn.

Een evenwichtige mix.

De organisatoren zorgen bij de opstart van een nieuwe site voor een evenwichtige mix van zelfstandige en zorgbehoevende mensen. Het zal misschien verbazen, maar de flats voor jongeren zijn al quasi volzet, sneller dan de flats voor de zwaar zorgbehoevenden. Er kunnen ook gezinnen met bijvoorbeeld een zwaar zorgbehoevend kind komen wonen, voorzien van alle ondersteuning.

Het mysterie lijkt doorgrond.

Vandaag kwamen schepen Leen Goossens, de Minister van Staat Herman De Croo en zijn zoon vicepremier en minister van digitale agenda Alexander de honeurs waarnemen tijdens de voorstelling van het PLEASE project en het LEEFPUNT. Daarover leest u morgen meer.

Ontdek het geheim van de eeuwige jeugd, morgen in De Beiaard.