De mysteries van Graaf van Egmont: Uitzonderlijke familiedag in het hart van de 16e  eeuw

Het Ecomuseum van Pays des Collines (Elzele) stelt op zaterdag 30 juni een volledig nieuw en uitzonderlijk evenement voor! 450 jaar geleden kende de graaf Lamoraal van Egmont, geboren in zijn kasteel te La Hamaide (Elzele), een tragisch einde in Brussel. Om deze invloedrijke persoon te herdenken, organiseert het Ecomuseum een evenement voor gezinnen in het hart van de 16e  eeuw, waar geschiedenis en legendes zich vermengen.

Het gaat om geleide historische en mythische wandelingen, ontdekking van de kelders van de stallen van het kasteel (een primeur!), een spektakel met magie, schattenjacht, enz. Vanaf 11.30 uur. Gratis evenement. Enkel voor de picknick ’s middags is reservatie vereist.

In 1522 werd de graaf Lamoraal van Egmont geboren in zijn kasteel in La Hamaide … Ridder in de Orde van het Gulden Vlies en gouverneur van Vlaanderen en Artesi ë, aanhanger van Keizer Karel V en zijn zoon, Philip II; hij zal de held zijn van grootse avonturen, die precies 450 jaar geleden zullen leiden tot zijn berechting en executie. Zo’n toonaangevende historische figuur verdient een herdenking op zijn niveau. Vooral omdat La Hamaide veel geheimen verbergt … Zaterdag 30 juni nodigt het Ecomuseum jong en oud uit om de mysteries van La Hamaide en zijn graaf te (her)ontdekken en zich te storten in het hart van de 16e  eeuw.

Emilie Botteldoorn, coördinatrice van het Ecomuseum van Pays des Collines, schetst het evenement in enkele woorden: “Zaterdag 30 juni is de gelegenheid bij uitstek om een duik te nemen in de Renaissance, en de geschiedenis van de graaf Lamoraal van Egmont en zijn kasteel te herontdekken. Als primeur kunnen de bezoekers de kelders van de stallen van het kasteel bezoeken. Verder staan op het programma : een spektakel met magie, historische wandelingen, spookverhalen, ondergrondse ontdekkingen, een ongewone schattenjacht voor families (raadsels en uitdagingen gegarandeerd) en tevens muziek en dans van de 16e  eeuw! Een buitengewone kans om een deel van onze geschiedenis te herbeleven in een virtueel panorama van La Hamaide ten tijde van de Renaissance.”

Een rijke en gevarieerde programmatie:

– Geleide historische en mythische wandelingen in het dorp, waar geschiedenis en legendes zich vermengen, en een fietstocht in de voetsporen van Egmont (La Hamaide-Elzele)
– Bezoek van de kelders van de stallen: de site van het kasteel komt weer tot leven
– Spookverhalen, die eng zijn (of niet)
– Spektakel met magie (door Magic Arts)
– Schattenjacht voor families: raadsels en beproevingen gegarandeerd
– Maar ook, dans (troepen Pestelleux & de Deulx à Gaulche) en muziek (doedelzakken van de Cornemuses des Collines en «   épinettes   »), ambachtslieden, spelen en boogschieten (Petit Mus ée de l’Arc Droit)
– Een picknick met streekproducten (reservatie verplicht voor de picknick)

Kortom: een uitzonderlijk familie-avontuur in het hart van de 16e  eeuw.
Gratis toegang.  Om 16.30 uur worden de bezoekers uitgenodigd om de draad van de tijd verder te volgen en de heksen te ontmoeten op hun jaarlijkse sabbat (Elzele, 6 km).

Dit uitzonderlijke evenement is een primeur voor het Ecomuseum van Pays des Collines, het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen verschillende acteurs.  In samenwerking met: Heksensabbat van Elzele, de gemeente Zottegem (in het kader van de herdenking van de 450 jaar van de executie van de graaf Egmont – Egmontjaar); Culture.WAPI en het project “Buitengewone Musea” in het kader van het themajaar in Walloni ë; Maison du Tourisme van Wallonie Picarde (visitwapi); Magic Arts; le Petit Mus ée de l’Arc Droit; Guides Nature des Collines; l’atelier de Cornemuses des Collines; het atelier van diatonische accordeon van Lessen; les Pestelleux; de Deulx à Gaulche van Lessen; de kantworkshop van Fuseaux d’Ath; de producenten van Pays des Collines; de vrijwilligers en animators van het Ecomuseum. Een speciale dank aan de eigenaar van de stallen van het Kasteel voor zijn uitzonderlijke toestemming. Met de steun van de Federatie Walloni ë-Brussel, het Waals Gewest, de Provincie Henegouwen en de gemeente Ellezelles.

Praktisch

In samenwerking met de Heksensabbat van Elzele en de gemeente Zottegem. In het kader van het project «  Buitengewone Musea   » van vzw Culture.Wapi. Meer info : 068/64.51.55;  info@ecomusee.eu;  www.ecomusee.eu

Meer informatie? 068/64.51.55 of  info@ecomusee.eu. Reservatie verplicht voor de picknick.