Feesten rond de Vinkemolen

Op 15 juni 1969 feestte Oosterzele voor de eerste maal rond de Vinkemolen. De feesten stonden in het teken van de inwijding van de gerestaureerde Vinkemolen. De houten korenwindmolen, gebouwd in 1566, was in de jaren 1960 in verval geraakt. De gemeenteraad, onder voorzitterschap van burgemeester Lucien Van Hecke, besloot om de Vinkemolen te restaureren. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).

Het Koninklijk Besluit van 6 oktober 1966 verleende machtiging om de Vinkemolen te restaureren. Zonder het restauratiewerk was de Vinkemolen toen een gedoemde, vergeten molen geweest. Om de Vinkemolen volledig in zijn eer en glorie te herstellen, werd jarenlang in Oosterzele een groots feestprogramma uitgewerkt. Het Vinkemolen-feestcomit é ging met dit initiatief door tot 1988.
In 1969 werd de molen opnieuw in werking gesteld. De herstellingswerken bedroegen ongeveer 600.000 BEF. De firma Marcel Braet uit Brugge restaureerde de molen vakkundig. Het programma van de eerste feesten in 1969 startte met het bal van de burgemeester, in een reuzentent opgetrokken vlakbij de Vinkemolen, Geraardsbergsesteenweg. Het orkest Oberbayern Kapelle met zanger Arseen Sabo bezorgde de 1.450 feestvierders een onvergetelijke nacht. Op zondag 16 juni 1969 had in het gemeentehuis een academische zitting plaats en werd een nieuwe gemeentevlag gewijd door deken Reynaert. Na de zitting ging het stoetsgewijs naar de Oosterzeelse parel met de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia. De bezoekers van de Vinkemolen konden prachtige prijzen winnen. Burgemeester Lucien Van Hecke deed de eerste makraanworp. Daarna werden om het uur makranen door de kijkgaten van de Vinkemolen gegooid. De gelukkigen mochten een waardevolle prijs in ontvangst nemen. De voornaamste prijzen waren reproducties van 12 molens uit Oost-Vlaanderen, getekend door de gerenommeerde Wetterse kunstenaar Herman Verbaere en een schilderij van de gerestaureerde Vinkemolen. In de molen stond een zak met meel, die vooraf nauwkeurig werd gewogen. Elke bezoeker kreeg een toegangskaart en daarop moest men het geschatte gewicht invullen. Diegene die het juiste gewicht schatte of het gewicht het dichtst benaderde, viel eveneens in de prijzen. In de feesttent zorgde het orkest Rocca Donna voor een stemmig avondfeest. Het hoogtepunt van de feesten werd ongeveer bereikt om 22 u toen de Vinkemolen in het kunstlicht werd gestoken. Vanaf de tweede editie werden de feesten in mei georganiseerd.
De hoogtepunten van de jarenlange Molenfeesten: bal van de burgemeester, makraanworpen, muziektornooien, Jean Monney, orkest Prudent Van Hijfte, Salim Seghers, Ivan Heylen, kindershow met nonkel Bob, Rosita en club 68, Studio Cobra, Jo Lemaire, Flouse, Will Tura, The Red Ricky’s, Raymond van het Groenewoud, de Gibbsie Discotheek Sounds, Willy Sommers, John Massis Special, Rockfestival met Won-Ton-Ton en Bea Van der Maat.
Pronkstuk
Eeuwenlang was de Vinkemolen (gebouwd in 1566 door Philippe de Rodoan) het pronkstuk van Oosterzele. In de nacht van 27 november 1983 werd de molen verwoest door een hevige herfststorm. Hij was een herkenningspunt, een baken in het landschap en de Oosterzelenaars voelden zich als het ware verbonden met deze getuige van vakmanschap en menselijke inventiviteit. Jaren verstreken, er kwamen tussen de eigenaar en de gemeente maar geen concrete plannen voor de heropbouw van de Vinkemolen. Een vzw in Sint-Denijs-Boekel had wel de ambitie om de Oosterzeelse Vinkemolen zijn eer en glorie terug te geven. Op zaterdag 13 september 2003 kreeg de Vinkemolen in Sint-Denijs-Boekel een nieuw leven. Wie de Vinkemolen, ooit de trots van Oosterzele, wil zien moet een kijk gaan nemen in de Wijlegemstraat in Sint-Denijs-Boekel.        Reporter 17