Startschot bouw nieuwe buitenschoolse kinderopvang

Op zaterdag 30 juni hebben het gemeentebestuur, de Vlerkopvang en het GO! het offici ële startschot gegeven voor de bouw van de nieuwe buitenschoolse kinderopvang in Merelbeke. Die komt op de terreinen van het GO! Aan de Zwijnaardsesteenweg. Het nieuwe gebouw moet klaar zijn tegen de start van het schooljaar 2019-2020.

Samenwerking

Het huidige gebouw van de buitenschoolse opvang in de Fraterstraat, beter bekend als het Vlerkbos, is verouderd en allesbehalve energiezuinig. Het gemeentebestuur ging daarom op zoek naar een nieuwe locatie en vond een partner in het GO!, dat z’n gronden aan de Zwijnaardsesteenweg ter beschikking stelde.

Duurzaam en multifunctioneel

Het nieuwe gebouw is opgevat als een driehoek, die z’n hoogste punt heeft aan de bestaande schoolgebouwen en mooi opgaat in de groene omgeving. Op de benedenverdieping is ruimte voor de werking van de Vlerkopvang, met onder meer speelruimtes, een klimmuur en een grote buitenspeelruimte. Daarnaast is er ook een grote polyvalente ruimte. Op de tweede verdieping komt er een sportzaal voor zowel de buitenschoolse kinderopvang als de school, met kledingruimtes en bergruimtes. Wanneer de school of kinderopvang de zaal niet gebruiken, zullen ook verenigingen uit Merelbeke er terecht kunnen. Daarnaast vind je op de tweede verdieping ook een bureel en vergaderzaal.

Het nieuwe, multifunctionele gebouw zal voldoen aan de BEN-normering en dus bijna energieneutraal zijn. Dat betekent dat er weinig energie zal verbruikt worden voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, komt uit groene energiebronnen.

Groene omgeving

Het gemeenschapsonderwijs koos er bewust voor het terrein aan de Zwijnaardesteenweg in te zetten voor de gemeenschap. Daardoor zullen straks niet alleen de school en de kinderopvang ervan kunnen genieten, maar ook buurtbewoners, want de groene ruimte rondom de nieuwe kinderopvang zal ook open gesteld worden voor de buurt. Zowel buurtbewoners als de kinderen van de school en van de Vlerkopvang en de Merelbeekse verenigingen kregen al uitgebreid de kans om suggesties te doen voor de invulling van het terrein.

Timing

De eigenlijke bouwwerken beginnen aan het einde van de zomervakantie en zullen ongeveer een jaar duren. De nieuwe kinderopvang zal dus bij de start van het schooljaar 2019-2020 in gebruik genomen worden.