VIDEO: Nieuwe dieventruc: ‘Mouse jacking’!

 

Ooit al van ‘Mouse jacking’ gehoord?  (Luxe)wagens stelen door het sleutelsignaal te ‘hacken’! De politie licht toe en geeft tips om zo’n diefstal te vermijden.

Automerken leveren voortdurend inspanningen om hun modellen uit te rusten met de nieuwste snufjes. Zo zijn de laatste luxewagens meestal voorzien van een  sleutelloze toegang. Hiermee kunnen automobilisten de contactsleutel in de zak houden en instappen zonder het voertuig te hoeven ontgrendelen. Starten en uitzetten gaat door middel van een knop, die werkt zodra de autosleutel op bepaalde afstand is.

Helaas worden ook  autodieven steeds inventiever! De  laatste maanden duikt er een nieuwe trend op bij autodiefstallen, de zogenaamde ‘Mouse jacking’  (synoniemen zijn ‘keyless thefts’ of ‘relay attack’). Bij deze techniek gaan  gespecialiseerde bendes het signaal van de sleutel hacken om vervolgens de wagen te openen.  Door middel van gespecialiseerde software kan een sleutel – die in de buurt van een voordeur ligt – gescand worden. Vervolgens worden de ontvangen gegevens naar de auto gestuurd. De wagen ‘denkt’ hierdoor dat de eigenaar in wil stappen én klaar is de dief: instappen en wegwezen!

Enige tijd geleden publiceerde een Britse politiedienst een  videofragment ter illustratie (dit filmpje is te bekijken onderaan dit artikel!). Met een  aantal simpele trucjes kan je voorkomen dat jouw auto wordt gestolen!  We delen ze graag met jou!

Hoe ‘Mouse jacking’ vermijden?

  • Zorg ervoor dat de  afstand tussen het voertuig en de autosleutel/key card groot genoeg is (15 à 20 meter is het minimum)  zodat er geen (permanent) radiocontact meer is tussen zender en ontvanger;
  • Nog beter is om de  autosleutel/key card  in  een zogenaamde kooi van Faraday te stoppen. Specifiek daartoe gemaakte doosjes zijn te koop, maar ook een  metalen (koeken)doos, een kluisje of desnoods de koelkast  kunnen soelaas bieden.

Uiteraard kunnen ook onderstaande  algemene tips  ervoor zorgen dat een autodief jouw wagen laat staan:

  • Kijk goed rond wanneer je het voertuig afsluit;
  • Plaats een stuurslot of pedaalslot of een combinatie van de twee;
  • Parkeer het voertuig in een garage of op een verlichte plaats met sociale controle;
  • Laat geen waardevolle voorwerpen achter in het voertuig;
  • Denk aan het installeren van een gps tracking systeem;
  • Laat het serienummer en inschrijvingsnummer graveren op de ruiten, wat doorverkoop ontmoedigt.

Bron Politiezone Geraardsbergen / Lierde