Gemeenteraadsverkiezingen in Geraardsbergen 2018! Stefaan Premereur (Open VLD): “Het ondernemerschap in Geraardsbergen stimuleren en ondersteunen!”


Stefaan Premereur — vader van 2 dochters — is geen onbekende in Geraardsbergen. Hij is een succesvol zakenman. Sinds 2007 is hij zaakvoerder van de snel groeiende Beauprez Service Residenties te Grimminge. Als geen ander weet hij wat de senioren in Geraardsbergen beroert: “De vraag naar rusthuizen en assistentiewoningen, waar betaalbare, maar kwalitatief goede zorg wordt aangeboden, zal sterk groeien. Beauprez Service Residenties geeft daar een antwoord op.”
Stefaan is geen koele zakenman, maar vooral sociaal bewogen. Als zaakvoerder geeft hij langdurig werklozen en mensen uit kansengroepen heel wat kansen om werkervaring op te doen. “Om nog meer mensen uit kansengroepen aan het werk te krijgen, zullen er nog meer middelen voor extra begeleiding moeten worden vrijgemaakt.”
Stefaan Premereur wil zijn ervaring tevens benutten om het ondernemersklimaat in Geraardsbergen te versterken. Al jaren staat hij starters met raad en daad bij. “De lokale overheid moet meer werk maken van extra begeleiding op maat van beginnende ondernemers.”
Om bovenstaande redenen bood burgemeester De Padt Stefaan Premereur een plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen aan.

Wat drijft mij om in de politiek te stappen?
Wat mij drijft om in de politiek een engagement op te nemen, is dat ik intussen reeds 24 jaar zelfstandige ben, overwegend in de regio Geraardsbergen. Sinds 2007 ben ik zaakvoerder van Beauprez Service Residenties te Grimminge. We bieden kwalitatieve en betaalbare huisvesting voor senioren aan. Door de grote vraag naar ons aanbod hebben we de laatste jaren onze residenties in verschillende fases uitgebreid.
Betaalbare ouderenzorg wordt een wissel op de toekomst. Binnen 10 jaar is in Geraardsbergen een derde van de mensen ouder dan zestig jaar. De vraag naar rusthuizen en assistentiewoningen — waar betaalbare, maar kwalitatief goede zorg wordt aangeboden —  zal sterk groeien. Beauprez Service Residenties geeft daar een antwoord op.
Ik ben er zeker van dat ik via politieke weg meer mensen kan helpen, vandaar dat ik ben ingegaan op de vraag van Burgemeester De Padt om me voor de gemeenteraadsverkiezingen te engageren.

Wat wil je in Geraardsbergen behouden?
De inzet van de stad om via verschillende kanalen kansengroepen aan werk te helpen via integratietrajecten, taalstages, voortrajecten, artikel 60, tewerkstelling van mensen met beperkingen en langdurig werklozen… werpt stilaan zijn vruchten af. Als werkgever krijg ik regelmatig mensen uit deze kansengroepen over de vloer. Er is een duidelijke vooruitgang merkbaar, maar deze groei moet zeker worden doorgezet en opgedreven.

Wat wil je in Geraardsbergen veranderen?
Wat goed is, kan altijd beter en moet evolueren. We moeten een voorbeeld nemen aan de steden die het op verschillende vlakken beter doen, alsook leren uit de fouten die andere gemeentes en steden maken.
De begeleiding van langdurige werklozen door o.a. het OCMW is prima. De samenwerking met verschillende organisaties werpt zijn vruchten af. Steeds meer langdurige werklozen krijgen kansen aangeboden, maar dat kan nog een stuk beter. Om nog meer mensen uit kansengroepen aan het werk te krijgen, zullen er nog meer middelen voor extra begeleiding moeten worden vrijgemaakt.

Het ondernemersklimaat in Geraardsbergen verdient eveneens een boost. In eerste instantie moeten de ondernemers veel meer samenwerken en ingaan op het aanbod. Zo heeft UNIZO een mooi aanbod, maar vinden de ondernemers er de weg te weinig naar toe. Vanuit de Dienst Economie van de Stad Geraardsbergen wordt maandelijks een Starterscaf é voor beginnende ondernemers georganiseerd. Van een echte begeleiding is geen sprake, maar er worden wel ‘tips en tricks’ aangeboden door ondernemers die al jaren in het vak zitten. De lokale overheid moet meer werk maken van extra begeleiding, op maat van beginnende ondernemers.

Noem twee prioriteiten waar je onmiddellijk werk wil van maken.
Betaalbare huisvesting, zorg voor senioren en het ontwikkelen van een prikkelend ondernemersklimaat vormen voor mij belangrijke uitdagingen. Daar ik kan bogen op een jarenlange ervaring en wil ik me voor de stad engageren om op deze vlakken belangrijke stappen voorwaarts te zetten.
De huisvesting en de zorg op maat voor senioren kunnen een stuk beter en voor iedereen financieel toegankelijker worden gemaakt. We zijn er zeker van dat dit mogelijk is zonder daarbij de kosten door te schuiven naar de belastingbetaler, zoals dit nu op grote schaal gebeurt. Met Beauprez Service Residenties bewijzen wij al 27 jaar dat het anders kan!
Reeds vele jaren zet ik me voor de ondernemers met raad en daad in. Het is mijn ambitie om startende ondernemers te helpen, zodat zij niet in de veel voorkomende valkuilen van het ondernemerschap trappen. Mijn collega’s ondernemers uit het BNI De Muur Chapter van Geraardsbergen kunnen dat zeker beamen. Ik ben reeds 24 jaar ondernemer in deze streek en weet maar al te goed wat bij de zelfstandigen leeft. Via politieke weg kan ik deze mensen meer en beter ondersteunen en helpen.

Welke plaats heeft voor jou in Geraardsbergen vanuit jouw gedrevenheid en engagement een grote betekenis?
Geraardsbergen is een stad met heel wat aangename plekjes en kanten. De stad heeft tevens een rijke geschiedkundige en culturele traditie. Heel wat plaatsen in de Oudenbergstad hebben een speciale betekenis voor mij. Ik woon er trouwens al 46 jaar. Zo heeft de Muur in het sportgebeuren en het toerisme internationale bekendheid verworven. We hebben ook het oudste Manneken Pis. Het Krakelingenfeest is nog zo’n absolute topper. Maar als ik dan toch moet kiezen, dan ga ik voor de mattentaart. Het is niet alleen een heerlijk gebakje, maar tevens uniek, laagdrempelig, niet duur en de oudjes zijn er gek op. Laat maar komen…

Hartelijk dank voor dit interview.
Julien Borremans