“Mondelinge schunnigheden” uit het strafwetboek!

Vrije meningsuiting is een verworven recht en, bij uitbreiding, beledigen dus ook! Freedom of speech, godverdomme! We mogen niet aanzetten tot oorlog en we mogen geen minderheden, met opzet, te kakken zetten, maar voor de rest is alles toegelaten. Laat je dus vooral gaan. Beledig er op los! Maar, dames en heren, hou enkele regels, waarden en normen in het achterhoofd.

Regels. Neem nu de regel van drie. U heeft iemand twee keer beledigd en de persoon in kwestie reageert niet. Dan staat het u vrij die persoon een derde keer te beledigen. Meer nog, vanaf drie keer zonder reactie kan u gerust verder gaan en de persoon blijven beledigen. Tot tienmaal toe. Zie het als de oefenmatchen van de Rode Duivels.

Waarden. Een belediging mag nooit zuur zijn, maar ook nooit te zout. Met een zure belediging zal je je toehoorders tegen je in het harnas jagen. Met een te zoute belediging haal je je het hoongelach van zij die denken beter te kunnen beledigen op de hals. Het is nooit slecht je uithaal vooraf aan een lakmoesproef te onderwerpen. Hou dus steeds een stukje kobaltchloride papier bij de hand.

Normen. Hier geldt, als bij de BIN-normen, dat een verwijt of belediging moet bestaan uit een inleiding, een midden en een slot. Een aanzet, een verwijt en een nuancering. Let wel dat de nuancering het verwijt niet ontkracht. Een simpele “haha”, “Kijk eens aan?” of “En nu jij” is ruimschoots voldoende.

Maar, dames en heren, opzettelijk krenken, vernederen of kwetsen mag niet. Beledigen is een kunst, net als schaken, schermen en scheten vangen. Doe het met finesse. Wees trots op je belediging, maar zorg dat je niemand kwetst. Als je dat dan toch zou gebeuren, bied dan je verontschuldigingen aan. Al dan niet gemeend. Dat doet er niet echt toe.

Pas op voor racistische en homofobe opmerkingen. Zeg nooit “neger” tegen een “neger” of “homo” tegen een “homo”. Maar. Zeg gerust “eskimo” tegen een “Inuit” of “hoerenzoon” tegen een “hoerenzoon”. Die liggen er niet echt wakker van. Tenzij de husky’s onrustig zijn of moeder aan het werk is.

Vermijd politieke stellingname in je beledigingen. Het is algeheel geweten dat politici niet tegen hun verlies kunnen. Ze zullen je belediging tegen je keren en als professioneel belediger hebben we geen tijd en zin in kinderachtig heen en weer geroep. Daar dient het parlement nu eenmaal voor.

Wees zuinig in je beledigingen. Spilzucht is hier des duivels. Spaar je energie voor een tegenaanval van de beledigde. In sommige gevallen is een simpele “eikel” ruimschoots voldoende. Het denkt doorgaans de lading, er is weinig mogelijk tot pareren en het slaat in normale omstandigheden de beledigde met verstomming. Voor de beginners onder ons: schrijf het woord “eikel” steeds in de palm van je hand voor onvoorziene omstandigheden.

Schat je tegenstander goed in. Leer luisteren. Op die manier kan je rustig nagaan of je tegenstander rad van tong en grappig is en of hij over de nodige basiskennis beschikt. Maak een strategisch plan op met eventuele zijplannen. Bouw steeds een “loophole” in voor als je in het nauw zou dreigen te raken.

Met deze basisprincipes raak je doorgaans behoorlijk ver. Een goede raad: oefen! Desnoods voor de spiegel of tegen je kat of je dementerende opa. Maar oefen! Verdiep je in de gepaste woordenschat en bijpassende gebaren en gezichtsuitdrukkingen. Maar we kunnen er niet genoeg op aandringen: oefen!

We kijken alvast uit naar onze volgende les en groeten jullie met een welgemeende:

KUST MIJN KLOTEN, PALJAS!

X