Afscheid nemen van Luc De Winne, atletiek kleurde zijn leven

In de Sint — Christoffelkerk Scheldewindeke wordt op donderdag 9 augustus om 10 u afscheid genomen van Luc De Winne (68). Op 1 augustus is hij thuis zachtjes heengegaan. Hij nam afscheid van al wie hij liefhad. Zijn heengaan laat in de fusiegemeente en de atletiekwereld een groot gemis achter, maar ook een schat aan herinneringen. Luc De Winne, een man met vele verdiensten voor de atletieksport en sportraad Oosterzele. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).

Twee maanden voor zijn overlijden, op 1 juni 2018, genoot hij als voorzitter van de sportraad een laatste triomf. Burgemeester Johan Van Durme en schepen Jean Marie De Groote brachten op het Sportgala 2018   een mooi eerbetoon aan voorzitter sportraad Luc De Winne. De niets vermoedende en compleet verraste kreeg een welverdiende hulde, hij ontving de trofee voor sportverdienste, die hem zichtbaar ontroerde en enorm veel deugd deed. Op het sportgala was al duidelijk dat hij gezondheidsproblemen had, de strijd tegen zijn ziekte heeft hij niet kunnen winnen. De atletiek kleurde zijn leven. Zijn engagement was groot. Van jongs af aan was Luc De Winne actief in de atletiekwereld. Hij zetelde sinds 1984, als lid van het comit é Cross Country, in de Sportraad. Hij organiseerde 29 jaar een nationale veldloop en de scholenveldloop. Vanaf 1994 wordt hij ondervoorzitter en in 2006 voorzitter van de Sportraad. Luc De Winne ademde atletiek. Zijn ganse leven. Hij liep marathons in Brussel, Londen, Rotterdam, Berlijn,…36 jaar lang nam hij deel aan wedstrijden. Met zijn diploma trainer A behoorde Luc De Winne tot de Belgische top, 39 jaar trainer van Ajax SV en Vlierzele Sportief. De meeste praktijkkennis deed hij op tijdens de hoogtestages in het Zwitserse St. Moritz waar hij nauwe contacten onderhield met de beste atleten en hun trainers. Het was zijn atletiekuniversiteit. Voeg daarbij de twee weken durende stage in het Marokkaanse Rabat met onder meer Saïd Aouita, Miel Puttemans, William Van Dijck, Marleen Renders, … en in het Portugese Albufeira (met Elly Van Hulst) en de vele binnenlandse stages. Luc De Winne mocht terecht fier zijn op de successen die de atleten behaalden door zijn begeleiding en schema’s met tal van Belgische records en titels. Met ook een Europese titel in het veldlopen seniores dames.
Zijn levensvreugde was groot. Bleef bewonderingswaardig actief, ondanks zijn ziekte organiseerde hij nog het Sportgala 2018. Met succes. Luc De Winne, een man van stavast. Eenvoud sierde hem. Zijn ganse leven in de roes van de atletiek. Atletiek was voor hem een magneet. Kennis. Gezond verstand. Zonder grote woorden. Sociaalvoelend. Luc De Winne is niet meer, maar de sporen die hij heeft nagelaten in de sportraad en de atletiekwereld, zijn onmogelijk uit te wissen. Velen zullen hem missen. Altijd optimistisch, minzaam, vol goede moed. Levensdrift. Doorzetter. Altijd echt. Respect, Luc. En bedankt voor alles.
De Beiaard betuigt zijn oprecht medeleven aan de families De Winne en Defrère.                         Reporter 17
X