De Ketele en Ghys pakken goud op EK baanwielrennen.


De 33-jarige Kenny De Ketele en zijn 21-jarige teamgenoot Robbe Ghys hebben op het EK in Glasgow het goud gepakt in de ploegkoers.

Spannend was het tot de allerlaatste sprint, maar de Belgen hielden stand en veroverden de Europese titel in de ploegkoers. Gentenaar De Ketele reed deze wedstrijd samen met Robbe Ghys en niet met zijn traditionele maatje Moreno De Pauw. Reeds van in het begin van de wedstrijd sprokkelden de Belgen punten, de eerste sprint 3, en de tweede sprint 2 puntjes. Meteen goed voor het moraal. Na een kwart wedstrijd (na 50 ronden van de 200 af te leggen ronden) gingen de Duitse wereldkampioenen Kluge-Reinhardt in de aanval. Ghys had dit perfect gezien en ging mee in de slipstream. Al heel vlug hadden beide teams een winstronde en de daar bijhorende 20 punten. De Duitsers stonden echter nog steeds achter op onze landgenoten en maakten de koers hard door nog verschillende keren aan te vallen. Maar de Belgen reageerden telkens gevat en controleerden op deze manier de koers. Ook de Spanjaarden, met de ijzersterke Torres, bewogen hemel en aarde om De Ketele en Ghys aan het wankelen te brengen. Maar de Belgen barstten niet. Het werd nog heel even nagelbijten toen de Britten op het einde nog een bonusronde wisten te verwerven, maar in de eindspurt die kort daarop volgde wist Robbe Ghys zich nog de betere t.o.v. de Duitser Reinhardt en op deze schitterende manier pakten de Belgen het goud. Na het brons voor Jolien D’hoore in de scratch en de zilveren medaille voor Ketelke in de puntenkoers was het voor de Belgen in de ploegkoers eindelijk die welverdiende gouden medaille.  (Erwin De Clercq — foto KB)

 

Uitslag:

  1. Belgi ë — 60 punten
  2. Duistland — 49 punten
  3. Groot-Brittani ë — 38 punten
  4. Spanje — 33 punten
  5. Frankrijk — 20 punten