Lezersbrief: Alexander en de nationale kieskring

Ik had gedacht dat we met onze gouwgenoot   Herman Decroo aan de laatste der belgen gekomen waren maar blijkbaar heeft hij het virus al doorgegeven aan zoon Alexander .In het Laatste Nieuws haalt Alexander terug de nationale kieskring vanonder het stof .Ik vraag mij af hoe men dat dan in werkelijkheid  gaat organiseren ,Komt er een kiesbrief met lijsten van alle partijen in België  of is het soort populariteitstest waar alle kopstukken bij elkaar staan ?En moeten die mensen dan ook in  de volgende regering.

Laat ons de zaak nuchter bekijken ,Vlamingen weten nauwelijks wat er over de taalgrens gebeurt en vice versa.Franstalige kranten worden in Vlaanderen nauwelijks nog gelezen ,op de oude Franstalige Bourgeoisie rond Gent en Knokke na  . Het is een eeuwigheid geleden dat ikzelf nog   naar hun televisiezenders gekeken  heb . Zelfs de VRT nodigt zelden politici van het zuiden uit.Waarschijnlijk zijn ze er zelf niet happig op om te komen debatteren vanwege gebrek aan kennis van het Nederlands     .Als een Waalse auteur  20 boeken kan slijten in Vlaanderen zal  dit al een succes zijn .Het is bij hoge uitzondering dat een zanger(es) of groep uit Franstalig België hier een hit scoort.En zelf zijn ze waarschijnlijk meer op “la douce  France” gericht zoals mocht blijken uit een reactie  in La Libre op een interview van Paul  Magnette …”mochten we in Frankrijk wonen dan wisten we tenminste op wie stemmen”

Je kan niet rond de vaststelling heen dat dit een land is waar 2 verschillende bestuurssystemen zijn ,In Vlaanderen  centrum rechts tot rechts .In Wallonië momenteel een tendens  links tot extreem links .Mochten de voortekenen waarheid worden dan gaan na de volgende verkiezingen beide strekkingen verplicht zijn te onderhandelen over een nieuwe regering .het zou wel eens een nieuw wereldrecord  regeringsvorming kunnen opleveren. Door de hoge staatsschuld  zal men in de nabije toekomst niet verder kunnen gaan dan confederalisme .De deelstaten spreken af wat ze nog federaal willen doen ,al de andere zaken worden de volle verantwoordelijkheid van de deelstaten .Het werkt elders wel, zie, Zwitserland Duitsland en de VS.

Het  had hier anders kunnen lopen had men in Wallonië de taalvrijheid  niet aangegrepen om het Nederlands niet  te moeten begrijpen  verre van het te spreken  .Na het vastleggen van de taalgrens is  het uiteendrijven nog sneller gegaan. Jammer volledige tweetaligheid was voor iedereen een bijkomende troef geweest. Ondanks het propagandawerk  van  Belgicisten en royalisten  die met behulp van drankfabrikanten en het succes van sportlui die België vertegenwoordigen menen de mensen te moeten wijsmaken dat ’s lands spreuk nu werkelijkheid is geworden die hebben het mis . Nog te geselen katjes zijn :  de transvers van Noord naar Zuid ,faciliteiten in de rand , de luchthaven van Zaventem en de vluchtroutes, de nog altijd veel hogere werkloosheid in Wallonië en Brussel dan bij ons

Als we nationaal gaan stemmen verdwijnen alle grendels en gaan we voor de meerderheid beslist, eens zien of de buren nog  zo happig zullen zijn voor een nationale kieskring

De Mulder José, Westrem

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

X