Begrafenis Koning Boudewijn 25 jaar geleden

Honderdduizenden brachten laatste groet

Minzaam man en grote persoonlijkheid

 Grote consternatie toen de Belgen zondagmorgen 1 augustus vernamen dat hun koning de dag voordien op zaterdagavond 31 juli 1993 in Spanje overleden was. Het stoffelijk overschot van koning Boudewijn werd op zondag 1 augustus 1993 met het vliegtuig naar Belgi ë overgebracht. Bij aankomst in Zaventem was het   Zottegemnaar Majoor John De Waele, die de driekleur spreidde over de kist van de overleden koning. De rouwstoet vertrok daarna naar het koninklijk paleis in Brussel. De dagen daarna bezocht een ongeziene massa Belgen het koninklijk paleis om er de minzame overleden Vorst een laatste groet te brengen.

In de grote hitte vielen na uren geduldig aanschuiven vele mensen flauw, de hulpdiensten hadden de handen vol. De belangstelling was zo enorm dat de NMBS op donderdag 5 augustus   en vrijdag 6 augustus 1993 speciale treinen inlegde naar Brussel. Voor 100 Bef omgerekend iets minder dan 2,5 euro nu, kon men die twee dagen en ook op zaterdag 7 augustus 1993 naar Brussel heen en terug met de trein. Zaterdag 7 augustus 1993 toen de Vorst begraven werd,   viel alle activiteit in het hele land even stil uit respect voor deze geliefde koning.

De pers mocht als eerste de overleden koning een laatste groet brengen. Een aangrijpend moment bij deze vriendelijke en minzame persoonlijkheid.

Toenmalige reacties uit de regio

 Paula D’Hondt die Koninklijk Commissaris werd voor de Migranten bewonderde de grote waardigheid van Koning Boudewijn die een enorm respect had voor de mens.

Koning Boudewijn was voor haar een grote steun bij het uitoefenen van haar taak.

Herman De Croo voormalig minister, later Kamervoorzitter en nu Vlaams Parlementslid had meer dan 25 audi ënties bij de koning.

Het was een man die in het eerst wat gespannen overkwam maar later een bezorgde koning was met een grote morele invloed.

Herman De Loor beschreef de koning als een joviaal man met grote belangstelling voor kans armoede en een koning die zich verzette tegen racisme.

Het zou koning Boudewijn enorm veel vreugde bezorgd hebben mocht hij 25 jaar na zijn overlijden, de enorme massa Belgische vlaggen kunnen bewonderd hebben verspreid over het hele land, ter gelegenheid van het Wereldkampioenschap Voetbal in Rusland.

—————————–  Freddy De Schuiteneer ———————————–

X