2x goud voor onze Beiaard medewerker op WK wielrennen voor journalisten (WPCC).


Op en rond de Zilverberg te Roeselare vond afgelopen weekend het WK wielrennen voor journalisten plaats (WPCC).

Vorig jaar was de titelstrijd in Duitsland, dit jaar was dit dus in Belgi ë, meer bepaald in Roeselare.

Nederland, Frankrijk, Itali ë, Duitsland, Groot-Brittani ë, Spanje, Oostenrijk en zelfs uit het verre Oekraïne en Rusland stonden er deelnemers aan de start.

Er waren 4 categorie ën: M1: 18-44j M2: 45-60j M3: 60+ en dames.

Tevens waren er  3 verschillende disciplines: op vrijdag was er de individuele tijdrit over 15 km.

Zaterdag stond de teamsprint met 3 renners over 1 km op het programma en op .

zondag was er de apotheose met de wegrit: M1 en M2 reden samen 80 km en M3 en de dames reden 50 km.

 

Bij de individuele tijdrit was het meteen Oost-Vlaanderen boven.  Op een lichtgolvend parcours waar vooral de wind het de renners heel moeilijk maakt, reed Erwin De Clercq uit Moortsele en uitkomend voor De Beiaard, de beste tijd bij de M2 en hield 2 sec over op de Brit Julian Bray en 18 sec op de Nederlander Ger Hermans. Met een gemiddelde van 40.3 km/u kroonde hij zich tot wereldkampioen in het individuele tijdrijdnummer.

Ook Zottegemnaar Frederik Bakelandt werd kampioen in zijn reeks: de M1 voor twee andere Belgen: Bram Schittecatte,  die op amper 6 seconden strandde en Tommy Baeyens.

 

Op zaterdag stond de ploegensprint over 1 km op het programma. Een proef met 3 renners waarvan de tijd van de 3de renner beslissend was. Hier was het Belgische Grinta team met Frederik Backelandt, Tommy Baeyens en Lorenzo Derijcke, duidelijk de sterkste ploeg voor een ander Belgisch team met opnieuw Erwin De Clercq, Sander Van Nieuwenhuyse en Thibault Devoldere.

De derde plaats ging hier naar het team Bora-Hansgroge.

 

Op zondag dan volgde de grote apotheose van dit WK met de wegrit. Veel wind, regenbuien, licht hellende stroken en een klim op de kasseien op 2 km van de aankomst. Dat waren de ingredi ënten voor de deze wedstrijd waar toch een 60-tal renners aan de start stonden. Bij de M3 en de dames was het Nederland dat telkens met de gouden plak ging lopen, maar bij de M1 en M2 waren het de Belgen die de bovenhand hadden. Na 1 ronde wedstrijd had er zich al een kopgroep van 18 renners afgescheiden. Daarbij ook o.m. Ruben Van Gucht (Sporza) en nog enkele Belgen. Bart Schols, de VRT man van de Afspraak had de goede trein gemist. Na 2 ronden wedstrijd ging Bart De Schampheleire in de aanval en kreeg wat later Bram Schittecatte en Tommy Baeyens  tot bij zich. Het trio liep al snel een minuut uit daar er bij de achtervolgers niet echt een goede samenwerking was. Erwin De Clercq was de enige Belg van de M2 die in de goede ontsnapping zat samen met nog 3 andere M2 renners. De koers brak iets na halfweg volledig open en het werd nog een ware afvallingswedstrijd. De koplopers bleven uiteindelijk voorop en het was Gentenaar en ex-Brakelnaar Bram Schittecatte die de spurt won voor Tommy Baeyens en de moegestreden ex-Oosterzelenaar Bart De Schampheleire. Bij de M2 werd het nog een echte thriller. Op 2 km van de aankomst zette de Italiaan Olmi alles op alles op de laatste oplopende kasseistrook. Niemand plooide en zo gingen de M2 renners met vier naar de spurt. Een spurt die licht hellend was en met de wind lichtjes   schuin in het nadeel. De Duitser Jan Schur (ex-prof) zette op 200 meter vol aan. De Engelsman Julian Bray kwam er over, maar het was Moortselenaar Erwin De Clercq die de beste timing had en pas op 100 meter uit het wiel van de Engelsman kwam. Met een ultieme jump kon hij nog net de millimeterspurt tot een goed einde brengen en zo de wereldtitel bij de M2 behalen. Alweer Oost-Vlaanderen boven met Schittecatte en De Clercq. Voor de Belgen was dit een top WK met maar liefst 5 gouden, 3 zilveren en 2 bronzen medailles. Volgend jaar, in 2019, wordt dit WK voor journalisten in Veneto (Veneti ë — Itali ë) georganiseerd. (foto’s: copyright P. Verhoest)

 

 

 

 

Uitslagen:

 

Chrono M1:

 1. Frederik Backelandt (Bel)
 2. Bram Schittecatte (Bel) op 6”
 3. Tommy Baeyens (Bel)

 

Chrono M2:

 1. Erwin De Clercq (Bel)
 2. Julian Bray (GBr)
 3. Ger Hermans (Ned)

 

Chrono M3:

 1. Hans-Jürgen Bazan (Dui)
 2. Guy Vall ée (Fra)
 3. Yosyf Pazyak (Oek)

 

Chrono W:

 1. Jeanine Laudy (Ned)
 2. Katharina Garus (Dui)
 3. Melanie Schoch (Dui)

 

Teamsprint -150 jaar/ans:

 1. Tommy Baeyens/Lorenzo Derijcke/Frederik Backelandt (Bel/Bel/Bel)
 2. Erwin De Clercq/Sander Van Nieuwenhuyse/Thibault Devoldere  (Bel/Bel/Bel)
 3. Sjors Beukeboom/Julian Bray/Andrey Kondrashov (Ned/GBr/Rus)

 

Teamsprint +150 jaar/ans:

 1. Peter Baumann/Hans-Jürgen Bazan/Peter de Groot (Oos/Dui/Ned)
 2. Paolo Aresi/Rinaldo Bernardi/Mauro Rinaldo Merli (Ita/Ita/Ita)
 3. Guy Vall ée/Jean-François Labonne/Frederic Haslin (Fra/Fra/Fra)

 

Weg/Route M1:

 1. Bram Schittecatte (Bel)
 2. Tommy Baeyens (Bel)
 3. Bart De Schampheleire (Bel)

 

Weg/Route M2:

 1. Erwin De Clercq (Bel)
 2. Julian Bray (GBr)
 3. Leonardo Olmi (Ita)

 

Weg/Route M3:

 1. Menno Grootjans (Ned)
 2. Peter de Groot (Ned)
 3. Karl Rupp (Dui)

 

Weg/Route W:

 1. Jeanine Laudy (Ned)
 2. Melanie Schoch (Dui)
 3. Katharina Garus (Dui)