Met z’n allen voor een veilige schoolomgeving.

Op die manier kunnen kinderen zich veilig rond de school begeven en kunnen ook jongere kinderen lopend of fietsend naar school. Bij het begin van dit nieuwe schooljaar streeft de Lokale Politie Geraardsbergen/Lierde naar een veilige schoolomgeving en zal daarom zowel de komende dagen als de rest van de maand september preventieve acties ondernemen rond de scholen op haar grondgebied.

Volgens cijfers van de verkeersveiligheidsorganisatie Vias gebeuren er in ons land dagelijks tien verkeersongevallen waarbij een kind jonger dan vijftien jaar gewond geraakt. Ongevallen met kinderen gebeuren voornamelijk voor en na schooltijd. In bijna 50% van deze gevallen was het kind met de fiets of te voet.

De Lokale Politie Geraardsbergen/Lierde neemt heel wat initiatieven om de verkeersveiligheid van scholieren permanent op te volgen en te verbeteren.

“ Nu het schooljaar weer van start ging zullen er tijdens de spitsuren opnieuw heel wat verkeersactiviteiten zijn aan en rond onze scholen en stations. Daarom zal de politie hier zichtbaar aanwezig zijn om zo bij te dragen aan een betere verkeersveiligheid.” wist hoofdinspecteur en buurtpolitiecoördinator D. Vander Gucht te vertellen.

Preventieve actie.

Wat houdt de actie juist in? In eerste instantie zal de politie preventief optreden waarbij ze in de omgeving van de schoolpoort zal rondwandelen, mensen zal aanspreken en hen zal wijzen op eventuele gevaarlijke situaties. De aandacht zal vooral uitgaan naar het gedrag van autobestuurders tegenover fietsers en voetgangers, naar het dragen van de veiligheidsgordel, het gebruik van kinderzitjes en het parkeergedrag bij in- en uitstappen van de kinderen. Fietsers moeten ervoor zorgen dat ze met een fiets naar school komen die in orde is, met de nodige verlichting en reflectoren.

Het toezicht, bij aanvang en einde schooltijd, gaat over de verschillende buurtpolitieteams heen. Dit betekent dat zowel de teams Lierde, West, Oost en Centrum hun deel van het grondgebied als terrein van uitvoering toebedeeld krijgen. De interventiedienst neemt de stationsomgeving voor haar rekening en dit zowel in Lierde, Moerbeke als Geraardsbergen. Waar nodig worden beide diensten bijgestaan door de motorrijders van de Verkeersdienst.

Na een maand preventie volgen er in oktober repressieve controles. “Kinderen en jongeren zijn de meest kwetsbaren in het verkeer. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat ze veilig op school en naar huis geraken.” stelde burgemeester De Padt. Ook de Lierdese burgemeester Soetens benadrukte dat hij volledig achter de geplande acties staat. “ Sensibilisatie en opvoeding zijn helaas niet voldoende. Zonder effectieve controles is veilig schoolverkeer niet mogelijk.” stelde hij.

Tot slot vraagt de Lokale Politie Geraardsbergen/Lierde dat iedereen zich bewust blijft van het belang van verkeersveilig gedrag en wenst zij alle kinderen en jongeren een fijn en veilig schooljaar toe.

Nuttige tips:

Je brengt je kind naar school met de wagen:

  • Laat je kind aan de kant van het voetpad in- en uitstappen. Parkeer op enige afstand van de schoolpoort en laat je kind over het voetpad aan dezelfde kant verder stappen
  • Leer je kind altijd de veiligheidsgordel om te doen. Jong geleerd is oud gedaan!
  • Parkeer je wagen reglementair d.w.z. niet voor de schoolpoort, niet op het voetpad, niet aan de onderbroken gele streep, enz.

Je kind gaat te voet of met de fiets naar school:

  • Leer je kinderen dat het belangrijk is dat ze gezien worden. Het is niet omdat zij een auto zien aankomen dat de bestuurder hen ook gezien heeft
  • Kies kleurrijke kledij zodat je kind opvalt in het verkeer. Zeker voor de winter zijn heldere jassen met reflecterende strips ideaal
  • Weeg goed af of je kind reeds zelfstandig naar school kan stappen of fietsen. Oefen desnoods de route in die je kind alleen zal volgen
  • Zorg dat de fiets van je kind wettelijk in orde is, controleer dit geregeld
  • Laat de smartphone in de rugzak van je kind steken en niet in de jaszak