Fietsers vragen heropening oude trambaan tussen Herzele en Geraardsbergen

vzw ’t Uilekot en vzw Climaxi organiseerden op zondag 16 september in kader van het project Zomer(k)uren en de Week van de Mobiliteit een fietstocht langs een gedeelte van de oude tramlijn Gent — Geraardsbergen.

De tocht ging van Herzele naar Sint-Lievens-Esse, Steenhuize, Ophasselt en Sint-Antelinks over en rond de oude trambaan. Tijdens de fietstocht werd het duidelijk dat de route niet meer volledig toegankelijk is. Op een bepaald moment is er bijvoorbeeld een stuk van ongeveer 100 meter tussen de  Krommestraat  en de  Breestraat  dat niet meer begaanbaar is. Dit gedeelte is nochtans uiterst geschikt als verbindingsweg voor wandelaars en fietsers tussen  Steenhuize  (Herzele) en  Ophasselt  (Geraardsbergen).

Wim Thienpont  “Na het opdoeken van de tramlijn kwam de vraag naar een nieuwe bestemming van de gronden, het materiaal en de gebouwen. De gemeenten waar de tram passeerde kregen de gelegenheid tot aankoop. Sint-Lievens-Esse had bijvoorbeeld geen interesse in de gronden. Borsbeke kocht de gronden van de tramlijn aan om er een fiets- en wandelpad van te maken, een ongewoon besluit in 1958! Zo werden er stukken openbaar verkocht en kwamen delen van de tramlijn in priv éhanden, de ene gebruikte het om zijn tuin wat groter te maken, de andere om weiden of akkers uit te breiden, sommige delen werden gewoon een straat enz.

De dertig deelnemende fietsers, waaronder leden en vrijwilligers van ’t Uilekot, fietsersbond, Climaxi en Gezinsbond Herzele vragen aan de gemeentebesturen van Herzele, Lierde en Geraardsbergen om tijdens de volgende legislatuur werk te maken van de heropening en het onderhoud van een aantal oude stukken trambaan. Volgens hen is het verplaatsen via trage wegen voor kinderen en volwassenen de veiligste en gezondste manier.