Gewezen burgemeester Luc Verbanck neemt na 30 jaar afscheid van de lokale politiek.

Voormalig liberaal kopman Luc Verbanck neemt afscheid van de Oosterzeelse politiek. Luc werd raadslid in 1988 en was burgemeester van oktober 1998 tot januari 2001. Burgemeester in moeilijke omstandigheden, want hij was in de minderheid binnen het schepencollege. Luc Verbanck is momenteel toe aan zijn laatste zittingen in de gemeenteraad, al had hij zich die laatste maanden wat anders voorgesteld: “Het valt te betreuren dat de meerderheid niet echt over inhoud wil of durft te debatteren in deze campagneperiode. De laatste gemeenteraadszitting die plaatsvond was die van 20 juni, dus geen gemeenteraden in augustus en september wegens “geen agendapunten”. Toch wel raar voor een meerderheid die de mond vol heeft van democratie en realisatiedrang. Ik denk dat Oosterzele daarmee uniek is in Vlaanderen.”

 

Luc Verbanck: “Ik stapte in 1988 in de politiek en werd onmiddellijk verkozen. Mijn interesse voor beleidszaken groeide en mijn verantwoordelijkheidsgevoel motiveerde me de voorbije 30 jaar om door te gaan. Ik heb ook getracht om in een moeilijk tijdperk eind de jaren ‘90, de politiek woelige golven te kalmeren, door als burgemeester steeds inhoudelijk aan politiek te doen. Dat werd door de Oosterzelenaren ook gesmaakt, want bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 werd ik daarvoor uitstekend beloond. Ondanks de winst van 3 zetels belandden we nipt in de oppositie. Veelal werd voor mijn opvolger de aanwezigheidspolitiek belangrijker dan de inhoud.”

Luc Verbanck heeft zich steeds vastgebeten in dossiers. Vooral de gemeentelijke financi ën opvolgen is één van zijn stokpaardjes. “Ik heb de meerderheid dikwijls gewaarschuwd de gemeentelijke financi ën niet te laten ontsporen. De schuld is de voorbije jaren helaas enorm gestegen, van € 521 per inwoner in 2006 naar € 1744 per inwoner in 2017. Dit terwijl   bijna alle andere gemeenten inzetten op aanzienlijke schuldafbouw.”

“Ik heb als voormalig kopman vanaf 2006 sterk in gezet op de verjonging van onze partij. Bij de verkiezingen van 2006 en 2012 werden heel wat nieuwe en jonge krachten verkozen, die zich in de gemeenteraad ook ingewerkt hebben als raadsleden die hun dossiers echt bestuderen. Die de gemeente inhoudelijk willen besturen. Doordat we al enige tijd aan het inzetten zijn op die vernieuwing, kan ik nu het publiek politieke toneel met een gerust hart verlaten. De Open Vld plus-ploeg zet opnieuw volop in op dit inhoudelijk verhaal. Ik steun onze kopman Filip Michiels en zijn team ten volle. Ze kunnen een nieuwe frisse wind laten waaien in Oosterzele. Met een sterke lijst en een ijzersterk programma. Ik sta voor 200% achter dit team. Ik hoop dat de Oosterzelenaren écht opnieuw naar de inhoud gaan kijken bij de stembusgang. En dat er na 30 jaar een andere wind mag waaien over deze gemeente.”

Meer info: Luc Verbanck: 0494 85 69 09