Merelbeke zet duurzame helden in de kijker

Op het einde van de week van de duurzame gemeente zette Merelbeke tien lokale duurzame helden letterlijk in de kijker. De helden werden door de gemeenteraadsleden ontvangen op dinsdag 25 september en kregen een cadeaubon Merelbeke en een duurzame tas met campagnemateriaal als bedanking voor hun engagement.

Lokale duurzame helden

De week van de duurzame gemeente is een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. De campagneweek liep van 18 tot 25 september. Tijdens die week zette ook Merelbeke ‘Duurzame Helden’ in de kijker. De helden zijn lokale burgers, scholen, bedrijven en verenigingen die op hun manier bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs of Substainable Development Goals). In 2015 lanceerden de Verenigde Naties de ‘Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling’: 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moeten maken tegen 2030.

Merelbeke hoopt met deze campagne inwoners bewust te maken van hun lokale verantwoordelijkheid rond duurzame ontwikkeling.

Van bewonersplatforms tot duurzame fietspendelaar

De oproep naar duurzame Merelbeekse helden leverde verschillende kandidaten op, waarbij de gemeente er 10 selecteerde: Chiro Klimop die een afdeling voor meisjes met een licht-matig mentale beperking oprichtte, de Christoforusgemeenschap die zich via omgekeerde integratie inzet voor personen met een beperking en tegelijkertijd werkt aan een duurzame omgeving o.a. met een eigen waterzuiveringssysteem en de zes bewonersplatforms (Flora, Munte, Schelderode, Lemberge, Kwenenbos en Bottelare) die samenwerken aan een duurzame leef- en woonomgeving. Ook het instituut voor landbouw en visserij (ILVO) zet zich volledig in voor de duurzame ontwikkelingsdoelen. Juf Isabel Persoons is dan weer één van de trekkers van een scholenband tussen de gemeentelijke basisschool en een school in Toucountouna (Benin) en is de vijfde duurzame held.

Merelbekenaar Ken Van de Steene legt als fietspendelaar dagelijks een tocht af van 114 km waarmee hij een duidelijk statement maakt voor het klimaat. Het project MIA (Merelbeke in Actie voor Mensen in Armoede) werd ook geselecteerd omdat ze via hun “winkel” waar mensen terecht kunnen voor gratis voeding en betalende non-food producten tegen sterk verminderde prijzen meewerken aan de SDG om armoede de wereld uit te helpen. (m)af! de creatieve droomfabriek, de OXFAM Wereldwinkels en het fietsontleensysteem Flora op Wielekes maken het rijtje duurzame helden compleet.

 

www.merelbeke.be/duurzamehelden

X