logo bib Lierde

Verwendag in de Lierdese bib met mattentaarten en Puur Goud.

Naast de reguliere bib-bezoekers waren er ook heel wat cultuurminnende Lierdenaars naar de bibliotheek afgezakt De ene voor de boekbesprekingen, de andere voor de uitslag van de wandelzoektocht of de muzikale intermezzo’s gebracht door plaatselijk muzikant Piet Decalf.

PUUR GOUD.

De fotograaf en wereldreiziger Guido Sterkendries stelde zijn boek “Puur goud” voor.

Naast een uitmuntend fotograaf bleek Guido ook een zeer boeiende verteller te zijn. Het publiek en de inrichters zaten zo gefascineerd te luisteren naar zijn verhaal dat men bijna de andere delen van het programma uit het oog verloor.

In Puur Goud klaagt de fotograaf de desinformatie aan omtrent de actuele teloorgang van de tropische regenwouden en haar unieke bewoners.  Toen in 2007 het gerucht de ronde deed dat de gouden kikker zou zijn uitgestorven, geloofde hij er niets van en trok hij naar Panama. Hij zocht en vond er de laatste populaties, die in bijzonder moeilijke omstandigheden overleefden. Zo ver mogelijk van de mensen. Zijn foto’s laten de verdwijnende pracht van het regenwoud zien en zijn woorden nemen je mee op  een verbluffende tocht. Hij onderzoekt of de mens ooit de gouden kikker terug kan geven wat hij van het regenwoud gestolen heeft.

MATTENTAARTEN

Voor het tweede boek dienden we niet naar het regenwoud te trekken doch hoefden we niet verder dan de eigen gemeente en de Oudenbergstad.

Literatuurwetenschapper Arne De Winde stelde zijn boek “De Geraardbergse mattentaart: histories” voor. Het is een losbladig 501 pagina’s tellend boek dat verhalen bundelt over en rond de mattentaart. Gedichten, anekdotes, kunstwerken, alles wat denkbaar is komt erin aan bod.

Mattentaarten worden vandaag gepromoot als de culinaire specialiteit van Geraardsbergen en Lierde en ze zijn in heel Vlaanderen bekend.  Deze naambekendheid staat echter in schril contrast met de historische kennis erover.
Wat we weten over de mattentaart, bestaat vooral uit lokale verhalen die iedere bakker of mattentaartenliefhebber van de vorige generatie heeft vernomen.
Arne weet er alles van en kan er uren over vertellen.

Na zijn boeiende uitleg konden de aanwezigen verschillende mattentaarten met elkaar vergelijken op vorm maar vooral … op smaak.

UITSLAG ZOMERWANDELZOEKTOCHT

Na de boekvoorstellingen en de degustatie van het overheerlijke streekgebak maakte Schepen van cultuur Katelijne Scheirlinckx de winnaars van de Zomerwandelzoektocht bekent.

Het juiste antwoord op de wedstrijdvraag was ‘POLEN EN MALTA’, 2 van de 10 landen die in 2004 toetraden tot de Europese Unie.

De bib ontving 84 deelnameformulieren met een juist antwoord.

Het antwoord op de eerste schiftingsvraag bleek een gemiddelde tijd van 1u39min 20sec te zijn.
Met ‘1u39 min 25sec’ wint Axl Vandenbossche hiermee de eerste prijs.
De jonge knaap werd hiermee dan ook erelid van de bib voor het komende jaar en kreeg bovendien een aangepast boekenpakket overhandigd, aangevuld met kindvriendelijke streekproducten (honing en mattentaarten). Ook het gesigneerde boek van Guido Sterkendries zal in dit gezin zeker welkom zijn daar het allemaal grote dierenvrienden zijn en Axl’s papa daarenboven een liefhebber van fotografie is.

Er waren 5 deelnemers die ‘1u40 min’ schatten.
Met ’90’ zat Stephan Bauwens het dichtste bij het te schatten aantal deelnemers.
Deze inwoner van Zottegem kreeg ook een aangepast boekenpakket aangeboden, aangevuld met streekproducten én een gesigneerd exemplaar van het mattentaartenboek
Ren ée Bogaert (11 j, ook uit Zottegem) won de derde prijs. Ook zij kreeg een aangepast boekenpakketje aangeboden, aangevuld met streekproducten.

Er werd vastgesteld dat een aanzienlijk deel van de wedstrijdformulieren afkomstig is van mensen die niet woonachtig zijn te Lierde, waardoor we kunnen aannemen dat met deze actie de Lierdese bib wel echt buiten de gemeentegrenzen is getreden.

Het nieuwe ere-lid met zijn ouders, schepen Scheirlinckx, bib personeel en enkele leden van de Raad van Bestuur.

Voor meer info klik op de afbeeldingen:

 

X