Burgemeester Johan Van Durme blijft met 2.630 stemmen de populairste politicus, kartel CD&V/N-VA verliest twee zetels

Burgemeester Johan Durme blijft met 2.630 stemmen de populairste politicus in Oosterzele. Hij ziet wel het kartel CD&V/N-VA twee zetels verliezen en zijn aantal voorkeurstemmen slinken van 3.073 (2012) naar 2.630. Opvallend, bij N-VA werd enkel nieuwkomer en lijstduwer Orville Cottenie verkozen met 698 stemmen. Groen en Open Vld plus winnen elk één zetel. Het kartel CD&V/N-VA behaalde 12 op 23 zetels. Nipt voldoende om het programma van het kartel CD&V/N-VA uit te voeren. wel met slechts één zetel op overschot. Six more years. (Reporter 17, foto’s DDL)

Zo kiest Oosterzele: CD&V/N-VA: 4.989 stemmen (50,04 %, — 5,14 % ), Groen: 1.595 (16 %, + 4, 97 %), Open Vld plus: 3.387 (33,97 % , + 4,30 %). Er waren 308 blanco/ongeldige stemmen.
Voor de verkiezingen spraken de lijsttrekkers Johan Van Durme en Filip Michiels meer dan eens hun ambities uit voor het burgermeesterschap. Ondertussen kent Oosterzele Johan Van Durme (sinds 2000 burgemeester) als een man van het volk, al die tijd alomtegenwoordig. Gewaardeerd door zijn partij CD&V en coalitiepartner N-VA. Ook buiten de campagneperiode bijna dagelijks de deur uit, men ziet hem als een echte burgervader. Hij heeft een duidelijke visie over de toekomst van Oosterzele. Heeft de touwtjes goed in handen. Blikt fier terug op   het gevoerde beleid, een beleid dat met veel energie, creativiteit en met oog voor samenhang van de Oosterzeelse samenleving wordt gevoerd. Daartegenover stond Filip Michiels, de ziel en het vuur van Open Vld plus Oosterzele. Een gedreven politicus. Twaalf jaar actief gemeenteraadslid en fractieleider Open Vld plus. Sterk door grondige dossierkennis en zijn vasthoudendheid. Sinds 2006 medewerker voor Open Vld in het Vlaams Parlement. Sinds 2014 raadgever jeugd van Vlaams minister Sven Gatz. Stichter en bezieler van het kermiscomit é ‘De Windeekse Groenbuiken’. Dossiervreter: kinderopvang, afvalproblematiek, jeugdbeleid, ruimtelijke ordening, mobiliteit, liggen hem na aan het hart. Maggie De Block waardeert hem voor zijn inzet, engagement, politieke visie.
De 23 verkozenen
CD&V/N-VA (12 zetels)
Johan Van Durme             2.630
Christ Meuleman                 1.746
Marleen Verdonck             1.425
Els De Turck                                   1.081
Elsy De Wilde                                 806
Pieterjan Keymeulen         802
Hilde De Sutter                             780
Jean Marie De Groote     706
Wilfried Verspeeten           706
Orville Cottenie                         698
Filip Vermeiren                           696
Linda De Vos                                   626
Reactie Open Vld plus
Filip Michiels: ‘We hebben de absolute meerderheid net niet gebroken. We zijn fier op dit resultaat. Maar we halen ons doel net niet. We stellen vast dat het kartel zwaar verliest. In zetels en voorkeurstemmen. Twee schepenen raken niet verkozen als raadslid. Het gevoerde beleid van het kartel wordt dus niet beloond. De huidige meerderheid verliest 5,14 % of 2 zetels. Als partij die 4,3 % vooruitgaat, geven we het signaal dat wij ons kritisch blijven opstellen naar deze meerderheid. Net zoals we de voorbije 12 jaar in de gemeenteraad en ook in de voorbije maanden in de campagne hebben ingezet op inhoud, zullen we dat ook in de komende zes jaar doen. Met een frisse wind. Met jonge verkozenen die de toekomst vormen voor Oosterzele. Dat zijn de fundamenten waarop wij de komende zes jaar voortbouwen. We danken onze kiezers voor de steun. En we beloven dat wij het huidige kartel het vuur aan de schenen blijven leggen’, besluit Filip Michiels.
Open Vld plus (8 zetels)
Filip Michiels                               1.855
Kaat Pien                                                 985
Carine Schamp                               897
Ann Van Hecke                               874
Louise Van Hoorde                   842
Pascal Fermon                                 777
Guy De Smet                                     770
Ruben De Gusseme               748
Reactie Groen
Roswitha Gerbosch: ‘Groen Oosterzele stijgt naar 16 %. Groen voelt zich de morele winnaar van de verkiezingen. We gaan 5 % naar omhoog, van 11 % in 2012 naar 16 % — wat in stemmen een stijging betekent van ongeveer 46 % (van 1093 naar 1595 in 2018) en halen een zetel extra, dus 3 in totaal. Vier zetels waren leuk geweest, dan konden we mee spreken in de onderhandelingen voor een coalitie. Al kan dat de pret niet bederven, wij zijn blij met het signaal dat het anders kan en moet!. 1.595 maal BEDANKT aan al onze kiezers. We zullen
blijven ijveren voor onze boodschap’, aldus een heel tevreden Roswitha Gerbosch.
Groen (3 zetels)
Simon Van Der Heyden   334
Roswitha Gerbosch             323
Jeroen Logghe                               308
Nieuwkomers
Zetelen voor het eerst in de gemeenteraad: Elsy De Wilde (806), Pieterjan Keymeulen (802), Orville Cottenie (698), Jeroen Logghe (308), Simon Van Der Heyden (334), Ann Van Hecke (874), Louise Van Hoorde (842), Kaat Pien (985).                     Reporter 17
X