Leerlingen Sint-Barbara halen liefst 2.400 euro op voor missiewerk in Rwanda

De pannenkoekenslag van de leerlingen van het Sint-Barbaracollege in Zottegem bracht liefst   2410,30 euro  op voor een project ten voordele van kansarme leeftijdgenootjes in Rwanda.

Het is een traditie dat onze school tijdens de wereldmissiemaand oktober een solidariteitsactie organiseert voor kansarme leeftijdsgenootjes. Dit jaar besloot de werkgroep in te gaan op de vraag van kloosteroverste Zuster Godeberte uit Rukoma Sake, een dorpje in het Afrikaanse Rwanda. In het zuidoosten van Rwanda (Oost-Afrika), op zo’n 75 kilometer van de hoofdstad Kigali ligt Rukoma Sake. Een klein dorpje tussen twee meren.  E én schooltje, één kerk, één marktplaats en één gezondheidscentrum (of “Centre de Sant é” in het Frans). Kloosteroverste Zuster Godeberte en medezusters zetten zich dagelijks tenvolle in om alles in het centrum optimaal te laten verlopen. Geen eenvoudige opdracht als je weet dat ze bijna geen middelen hebben, de elektriciteit er heel vaak uitvalt en er een berg werk is! In dit gezondheidscentrum kan de lokale bevolking voor verschillende zaken terecht. Er is onder meer een huisartsenpraktijk en de  Afrikaanse versie van “Kind en Gezin” gevestigd. Ook zwangere vrouwen zijn er welkom om “te  bevallen onder begeleiding”. Verder is er ook een bijzonder schooltje voor kinderen met een mentale of fysieke beperking in ondergebracht. Kortom, een instelling die h éél belangrijk is voor de bewoners in de dichte en zelfs verre omgeving van Rukoma Sake.

“Het échte ziekenhuis” is op meer dan 45 min. rijden van het dorp. Om dit ziekenhuis te bereiken is een ziekenwagen (“ambulance”in het Frans!) heel noodzakelijk en net die wagen is duur in onderhoud. Bij autopech ontbreekt het vaak aan de nodige middelen voor de herstelling zodat “de ambulance” geregeld buiten gebruik is. Zuster (soeur!) Godeberte, zou dan ook graag onze bijdrage gebruiken om de ziekenwagen technisch wat op te knappen. Een “ambulance” waar ze voor 100% kunnen op rekenen kan levens redden!

Verder staat ook het schooltje al jaren te wachten op renovatie. Ook daarvoor zou ons sponsorgeld heel bruikbaar zijn. De studenten verpleegkunde en vroedkunde van de Arteveldeschool in Gent lopen er stage zodat de zusters vaak langs deze weg financi ële en praktische ondersteuning krijgen.

De leerlingen van het Sint-Barbaracollege gingen de culinaire toer op en verkochten pannenkoeken en maakten 2410,30 euro winst. Het bedrag wordt integraal doorgestuurd naar Soeur Godeberte om haar projecten te financieren.

X