Het Ventiel laat zich proeven voor mensen met jongdementie

Het Ventiel in het kort
Het Ventiel en zijn buddy’s zitten niet stil. Onlangs realiseerden ze al het Bi-Ventielbos in Lozer, een themabos rond jongdementie. Een paar weken geleden was Professor Mathieu Vandenbulcke van Het Ventiel nog te gast op de boot van Gert Verhulst en James Cooke bij Gert Late Night. Samen met “King Jo” en zijn buddy Ingrid lichtte hij toe welke impact jongdementie heeft op een jong gezin en welke perspectieven of twinkelmomenten Het Ventiel met zijn buddy’s kan bieden aan mensen met jongdementie. En nu laat Het Ventiel alweer van zich horen. Of is het proeven deze keer? Dat doen ze in het kader van de Warmste Week met een praline met een verhaal: de ventielpraline.
Gisteren donderdag werd de ventielpraline officieel voorgesteld en geproefd in het exclusieve kader van B&B De Brakelhoen in Brakel.
Marijn Devalck gaf er eveneens toelichting samen met o.m. de Opbrakelse Ingrid Vanslembrouck.
Minister Alexander De Croo had er ook graag bij geweest maar had verplichtingen in Brussel.

Het Ventiel vzw
De oorsprong van Het Ventiel gaat letterlijk terug naar het ventiel, de “soupape”, van een fietsband. In 2013 fietsten vier mannen met jongdementie met TeGek!? de Mont Ventoux op om het taboe rond jongdementie te doorbreken. De twinkel die Gudrun Callewaert die dag zag in de ogen van haar echtgenoot, wie kort voordien de diagnose van jongdementie kreeg, wilde ze vasthouden en uitdragen. Niet veel later was Het Ventiel een feit, een buddywerking voor mensen met jongdementie.
Intussen is Het Ventiel ver buiten zijn geboortedorp Hulste gegroeid, getuigen daarvan de PROF-Award in 2016, de Europese EFID-Award in 2018 en de interesse en contacten vanuit De Alzheimer Liga USA.
Het Ventiel is uniek in zijn aanpak: met de ruime waaier aan activiteiten en dankzij de ventielbuddy’s kunnen mensen met jongdementie zich nieuwe doelen stellen, nieuwe hobby’s ontdekken, grenzen verleggen. Kortom, opnieuw zin krijgen in het leven dat zo abrupt werd stilgezet door de jongdementie.
Dat Het Ventiel een uniek project is in Vlaanderen, is ook heel wat mediaredacties niet ontgaan. (VRT-journaal, De Afspraak, De Morgen, De Standaard, Knack, Gert Late Night, Dag Allemaal, Libelle, Radio 1, De Zevende Dag,…)
De ventielpraline
Om jongdementie ook bespreekbaar te maken in Brakel, thuishaven van Johan Van Hoorde, die zelf de diagnose van jongdementie kreeg en lid is van Het Ventiel, zocht zijn buddy Ingrid naar een manier om Brakel en Hulste te verenigen in een zoete zonde. Een échte ventielpraline is het resultaat. Het hart van de praline wordt gevuld met de Brakeladvocaat van de exclusieve B&B De Brakelhoen uit Brakel. Voor het ambachtelijke chocolade truitje zorgt het enthousiaste team van Chocolaterie Parfait uit Izegem. Symbolisch is de ventielpraline zeker, maar haar belangrijkste missie is jongdementie bespreekbaar maken, Het Ventiel bekend maken bij het grote publiek en uiteindelijk zorgen voor de magische twinkel in de ogen van mensen met jongdementie.
Vanaf 16 november, en dit tot het einde van de Warmste Week actie, zal de exclusieve ventielpraline verkocht worden door buddy’s, ventielleden en partners met een hart voor mensen met jongdementie. De verschillende verkoopadressen zullen o.a. te vinden zijn op de site van Het Ventiel. Bij deze alvast een greep uit de verdeelkanalen: het team van het Wit-Gele Kruis van Brakel, KSA Brakel, Chocolaterie Parfait in Izegem en Menen, Hoorens Koffie in Sint-Maria-Oudenhove, Triamant in Sint-Maria-Oudenhove, Ronse, Geluwe en Sint-Truiden; Castelly in Sint-Lievens-Houtem, , …
Voor meer info omtrent jongdementie, de werking van Het Ventiel of de verkoop van de ventielpraline, kunt u terecht op de site www.hetventiel.be.