Op zondag 25 november valt indrukwekkende expo ‘Einde WO I’ nog te bezoeken

Het grote publiek kon al van 4 tot 11 november en op 18 november kennismaken met de tentoonstelling ‘Einde WO I’ in de Sint — Bavokerk in Gijzenzele. Op zondag 25 november kan je van 10 u tot 12 u en van 13 u 30 tot 17 u voor de laatste keer de indrukwekkende expo bezoeken. Het Gijzels Genootschap van de Kerkuil mag prat gaan op het in beeld brengen van een niet onaardig stuk geschiedenis van WO I. Een huzarenstuk. De tentoonstelling is een must voor alle Oosterzelenaren en voor alle geïnteresseerden in de geschiedenis van WO I. De expo is opgezet in een mooie locatie: de Sint — Bavokerk. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).

De superlatieven vlogen als kogels in het rond toen de Expo ‘Einde WO I’ op zaterdag 3 november officieel werd geopend. Uw reporter 17 en onze fotograaf DDL waren laaiend enthousiast en zagen veel redenen waarom u deze tentoonstelling moet gaan bekijken. In één woord: subliem. Memorabel. Een unieke collectie die bijeengebracht werd door het gepassioneerde Gijzels Genootschap van de Kerkuil. Tentoon, heel wat stukken waarvan er heel wat nog nooit het daglicht hebben gezien. Heel bijzonder is het vliegtuig van James Reid, een Sopwith Camel die op schaal 1/3 werd nagebouwd in de kerk van Gijzenzele met originele stukken zoals die in 1918 werd opgebouwd. Een unieke replica van het gevechtsvliegtuig waarmee piloot James Reid werd neergehaald. Met speciale lastechnieken en met leerlingen van het PTI Zottegem werd ruim 23 weekends gewerkt aan het toestel. Nu niet meer voor te stellen, de piloten — zoals James Reid — zaten in WO I in een open cockpit met lederen jassen en handschoenen tegen de koude op kilometers hoogte.
Oosterzelenaars, we mogen best trots zijn op de prestaties van het Gijzels Genootschap van de Kerkuil, dat alles in het werk heeft gesteld om ‘het grote publiek’ aan te spreken. Het resultaat is verbluffend. Misschien zullen sommigen gedacht hebben ‘alweer een expo over de oorlog’, maar ze zullen verrast zijn, want het is inderdaad een indrukwekkende expo. De aanpak is gedurfd en hedendaags qua aankleding. Het stereotype van een stoffig museum werd achterwege gelaten. Het werd dynamischer, met een mooie presentatie van de objecten. Niets werd aan het toeval overgelaten. Het Gijzels Genootschap slaagde erin een beeld te schetsen voor een zeer ruim publiek, van gepassioneerde nieuwsgierigen tot jongeren die maar een vaag beeld hebben van WO I. De expo doet herinneren aan de zware menselijke tol die oorlog WO I ge ëist heeft. Niemand kan de Sint — Bavokerk verlaten zonder even stil te staan bij de miljoenen slachtoffers die vielen in WO I.                             Reporter 17