Waarom Zottegemnaren oa ‘Theezikkers’ zijn

22/11/2018 – Volksverhalen – De Vlaamse Ardennen zijn bezaaid met  pittoreske  dorpen, mooie gemeenten en prachtige steden. Al eeuwenlang bevolkt met plantrekkers, wroeters, tamzakken, boeren, kommersanten, bronseleers, fretters, zuipers, korters, duivenmelkers, struupers, muzikanten, muilentrekkers en leutigords.

Van al die dorpen, gemeenten en steden is geen naam lachwekkender dan die van Zottegem.  . De eerste drie letters van de gemeentenaam roepen meteen associaties op met een stad waar men ze niet allemaal op een rijtje heeft.

Zottegem werd een eeuw geleden “de gouden dorpel“, “de gouden zulle“, “de gouden stoel” van de Vlaamse Ardennen genoemd. Later zou dat “de Poort van de Vlaamse Ardennen” worden.

Ze hadden in die tijd zelfs de eer een  “uur” naar hen vernoemd te krijgen.  “Tis Zottegems uure” werd gehanteerd als bijvoorbeeld een vergadering later begon dan gepland.  Tevens was het een periode dat iedereen een bijnaam kreeg. Naast een individuele bijnaam had ieder dorp of gehucht zijn eigen scheldnaam. Zo zijn bijvoorbeeld die van Elene dommeriken en die van Strijpen vuilaards (later in volksverhalen meer daarover).

De inwoners van Zottegem kregen de reputatie die hun stadsnaam alle eer doet. In Zottegem heb je maar drie soorten mensen werd er gespot: halve, halve-gehelen en gehele-halven. Tevens waren Zottegemnaars allemaal schoenmakers, stoofmakers of brouwers wat hen bijnamen opleverde als  “hartplaasters” (naar pleister gebruikt door schoenmakers) en parettemakers omdat wat gebrouwen werd ook genuttigd diende te worden en dan kon een Zottegemnaar blijkbaar ferm paretten (hoogdravende, snoevende manier van doen) maken.  

Mede door hun overvloedige verbruik in dit artisanaal  gebrouwen vocht kregen ze de stempel “theedrinkers”,  “theepissers” of  “theezikkers” te zijn want het Zottegems bier was amberkleurig (ros), wat op thee leek. Er werd tevens verteld dat ze zodanig  onder invloed waren door dit amberkleurig goedje dat ze ten allen tijde twee identieke standbeelden van Egmont zagen. Iets wat tot op heden nog niet veranderd is, ze zien tegenwoordig zelfs twee burgemeesters.

Schol!  (Of gelijk da ze in Zottegem zeggen: Oup ou muile!)

 

  • Bron naslagwerken Nestor Van Den Bossche, naslagwerken Danny Lamarcq – Centrum voor Streekgeschiedenis