De renovatie van het Abdijpark wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld. Gabri ël Schaut heeft vragen bij de professionele aanpak van dit dossier.

De langverwachte werken aan het abdijpark zijn nog maar pas gestart of ze worden reeds stilgelegd. De reden? Bij vergunningsplichtige ingrepen in de bodem is het volgens het Onroerenderfgoeddecreet verplicht om een archeologisch onderzoek uit te voeren. Het indienen van een vergunningsaanvraag dient gepaard te gaan met een archeologische nota van de abdijsite. Dit was echter niet het geval, waardoor de omgevingsvergunning komt te vervallen. De Stad Geraardsbergen zal een nieuwe omgevingsvergunning indienen, met een archeologische nota in bijlage. Hoe lang dit zal duren, kan niemand van de Stad Geraardsbergen zeggen. Het Stadsbestuur doet er alles aan om de vertragingen tot een minimum te beperken.

Gabri ël Schaut reageert
Gabri ël Schaut – kersvers voorzitter van de N-VA Geraardsbergen – heeft een jarenlange ervaring met dit soort dossiers. De Beiaard contacteerde hem voor een reactie, maar hij wenst in eigen naam (niet als N-VA-voorzitter) te reageren: ‘Dat de Stad Geraardsbergen vergeten is om een archeologische nota aan de aanvraag van de omgevingsvergunning toe te voegen, spreekt tot de verbeelding. In mijn jarenlange carrière heb ik dit nog niet veel meegemaakt. Dit is – op zijn zachtst gezegd – weinig professioneel.’

Archeologische en ecologische facelift
De vernieuwing van het Abdijpark oogt ambitieus. Er is niet alleen een heraanleg van paden en wegen. Het park zal ook een ecologische facelift ondergaan. De archeologische site zal worden opgewaardeerd door een oude kerkmuur, een kloostergang en een deel van de oude stadsomwalling te reconstrueren. Voor de kinderen worden verschillende houten speelconstructies gebouwd. Het einde van de werken was normaal voor maart 2019 voorzien. Ingewijden vrezen voor een maandenlang uitstel van de werken.

Julien Borremans