Lisa Vanderstraeten uit Balegem en Tom Smet uit Merelbeke geselecteerd voor Sommelier van het jaar 2019

Voor de tiende maal op rij wordt de verkiezing voor ‘Sommelier of the year’ georganiseerd. Binnen deze verkiezing  erkent men de beste sommelier van het jaar op het werkveld, die wordt bekroond voor zijn dagelijkse inzet en zijn professionalisme. De vraag is wie  Pieter Fraeyman opvolgt.  Lisa Vanderstraeten uit Balegem en Tom Smet uit Merelbeke zijn alvast geselecteerd.

De verkiezing van de ‘Sommelier of the Year’ is geen wedstrijd, maar een erkenning van de beste sommelier van het jaar op het werkveld, die wordt bekroond voor zijn dagelijkse inzet en zijn professionalisme. Het is geen wedstrijd maar een verkiezing. De verkiezing wordt georganiseerd door de firma Meyhui, specialist voor de gedekte tafel, samen met Foodprint1819, jaarboek van de gastronomie in woord en beeld, en Winterhalter, marktleider voor professionele vaatwasmachines.  De kandidaat-sommeliers dienen werkzaam te zijn in een Belgisch restaurant. Daarnaast moeten zij over vaktechnische bagage, beroepservaring, communicatieve en technische vaardigheden te beschikken. Elke kandidaat beheerst de technische samenstelling van de wijnkaart en staat garant voor een representatief wijnkaartbeheer.

Lisa Vanderstraeten uit Balegem is sinds deze zomer afgestudeerd als Sommelier Conseil in Frankrijk. Gezien haar jeugdige leeftijd is het een enorme eer om te zijn geselecteerd. ‘Ik heb mijn middelbare studies in Stella Matutina gedaan.  Ik wou eerst kok worden maar in het vijfde jaar van mijn opleiding, kreeg ik  wijnleer. Ik vond dat zeer boeiend en was er meteen door gebeten. Ik eindigde mijn opleiding binnen Stella Matutina met een zevende jaar  drankenkennis. Vervolgens startte ik met een drie jaar durende opleiding binnen Syntra. Zo ben ik afgestudeerd als Sommelier Conseil in Frankrijk.’

Lisa is momenteel werkzaam in d’Oude Pastorie, een gerenommeerd restaurant in Lochristi. Ook haar collega Ann Stevens werd geselecteerd.

Tom Smet uit Flora, een wijk in Merelbeke, werd eveneens geselecteerd. ‘Ik wou sommelier worden omdat ik als jonge persoon graag wou weten wat ik dronk.’ Getuigt Tom. Hij wordt gekenmerkt door zijn deskundig wijnadvies, zijn grote hartelijkheid en gerichtheid op het ontdekken van vaak ongekende pareltjes. Tom is momenteel werkzaam in het restaurant Castor, een bekend restaurant op de Kortrijkseweg in Waregem.

 

Uit de duizenden stemmen van zowel gastronomen, professionelen en verbruikers worden de provinciale winnaars verkozen. De uitslag zal bekend gemaakt worden tijdens een prijsuitreiking op 18 februari 2019. De uiteindelijke winnaar wordt verkozen door de 11 provinciale winnaars zelf, onder begeleiding van een professionele jury. Daarna wacht hem of haar een persvoorstelling in Flanders Expo in Gent. Daarenboven wordt de winnaar vereeuwigd in het boek ‘Foodprint1819’.

U kan tot 10 januari 2019 stemmen op uw favoriet via de onderstaande link:  https://www.sommelieroftheyear.be/Vote/SommelierOfTheYear.