foto : Carl Nys

Zaterdag betogen? Brusselaars hamsteren en sluiten zich op!

foto : klimaatbetoging Brussel, C. Nys

Het treintje staat elke dag te wachten, weg van d’ huufdstad van den Belzique, terug naar Zottegem, Oudenaarde, Ninove of Geraardsbergen,…  maar de Brusselse inboorlingen gaan na het werk eerst naar de winkel voor extra voedsel.

De reacties zijn vandaag nog lacherig, maar de nervositeit is al voelbaar. De voorspellingen voor komende zaterdag zijn somber tot donker bewolkt. Het zou kunnen gaan donderen.

“… ça fair peur! Samedi, on se baricade.”

Op sociale media circuleert ondertussen een statistiek die toont dat Belgi ë tegen het Europese klimaatverdrag stemde. Het blijkt nog waar te zijn ook. En 65.000 brave burgers maakten vorig week-end in Brussel minder indruk dan 65 vermomde krapuulkes die de stad in brand staken. Dat waren de gespreksonderwerpen van de afgelopen dagen.

foto : klimaatbetoging Brussel, C. Nys

Iedereen boos op iedereen,… of toch eensgezind strijdliederen zingen?

Gele vestjes schrapen de laatste Euro uit hun buidel om een ticket van de NMBS te kopen. Minder fortuinlijke betogers likken nog hun wonden want na het omkeren van (#sarcasme) ocharme enkele politiewagens en amper wat brandstichting werden ze toch wel h éél hard aangepakt, de dutskes.

Op andere plaatsen deden de agenten hun helm af, om solidariteit te tonen. Vergis je zaterdag niet van tegenstander want aan het eind van de maand moet ook de flik zijn roste centen bijeenschrapen om de laatste rekening betaald te krijgen.

Alle kleuren van de regenboog.

Het ongenoegen is algemeen voelbaar. Wie het vooral beu is, dat zijn de gewone burgers die denken: als we nu niet uit ons kot komen, dan zal het er nooit meer van komen. Heeft dan niemand de indruk dat we worden opgejut?

foto : Warandepark Brussel, C. Nys

Motards vanuit het noorden, vrachtwagens en tractoren vanuit het zuiden?

Aan de parking van de Ikea, in het noorden van de stad, zouden motorrijders samenkomen voor een mars op Brussel. Ten zuiden van de stad kunnen boze boeren en camionneurs hun zwaar materiaal verzamelen. Wie dat organiseerde weet hoe de binnenstad in de tang kan worden genomen. Al moet eerst nog blijken of een camionneur zijn dure investering te grabbel wil gooien wanneer de aanstormende jeugd vreugdevuren ontsteekt,… tenminste, als de routier überhaupt de extra diesel nog kan betalen.

Ook de Franse gele hesjes willen hier hun woede koelen.

Voor Europa is Brussel de symbolische pispaal, ver van hun bed. Zij zullen niet komen om een ludieke mars te houden. Het symbool van dit Europa zal het mogen uitzweten. Is er nog iemand die zich herinnert hoe fier de Belgische vertegenwoordigers waren nadat Berlijn en Parijs bedankten voor de eer? Plundert de inwoner van de hoofdstad met zijn visakaart het laatste schap?

Scheet in een fles?

Burgers blijken boos om zoveel redenen dat het niet meer op te sommen valt. Als weledele vertegenwoordigers van het volk daar dan nog een schep bovenop doen, dan kan het twee kanten uit: ofwel koopt iedereen de Delhaize en de Aldi leeg om zich een week-end te baricaderen tussen zijn bakstenen,… ofwel gebeuren er ongelukken,… waarbij het ene het andere niet uitsluit,… iedereen boos op iedereen. Wanneer het volk straks onder mekaar gaat vechten, links tegen rechts, conservatief tegen progressief, dogmatici tegen vrijdenkers,… weet dan dat er ook zal gegniffeld worden.

Wat je ook doet, laat je niet vangen!

Sjarel Klak