Huisartsenpraktijk Sallemeulekouter wint de Merelbeekse toegankelijkheidsprijs

Elke twee jaar reikt het gemeentebestuur van Merelbeke een toegankelijkheidsprijs uit aan de handelaar die de beste inspanningen heeft geleverd om zijn of haar handelszaak toegankelijk te maken voor personen met een beperking. De welzijnsraad stelde daarvoor een jury samen uit Merelbekenaren met een beperking. Zij brachten alle kandidaten voor de toegankelijkheidsprijs een bezoek en onderzochten de toegankelijkheid van hun zaak. Huisartsenpraktijk Sallemeulekouter werd verkozen tot winnaar van deze editie van de toegankelijkheidsprijs.

Al bij ontwerpfase rekening houden met personen met beperking

De huisartsenpraktijk vroeg al in de ontwerpfase van de praktijk advies aan ervaringsdeskundigen. Dat resulteerde onder meer in een verlichte en brede parkeerplaats voor personen met een beperking. Zij kunnen zich toegang tot het gebouw verschaffen via een videofoon die op aangepaste hoogte is geïnstalleerd. De toegang is drempelvrij en heeft een doorzichtige automatische deur. De baliehoogte is afgestemd op rolstoelgebruikers en vlak bij de wachtruimte werd een aangepast toilet geïnstalleerd.

 

Verschillende kandidaten pasten hun zaak aan

Ook de andere kandidaten leverden degelijke inspanningen om hun zaak toegankelijk(er) te maken. Apotheek Van den Berghe zorgde onder andere voor een rolstoelvaste hellende mat naar de automatische inkomdeur. Bij Bastiaensen decoratie is de zaak volledig obstakelvrij en werd het deel van de parking dat toegang geeft tot de zaak verhard. Ook bij Coiffure Rudy werd ervoor gezorgd dat personen met een beperking de kleine ruimte kunnen betreden. Bij Groendecor Vandeputte zijn de wandelgangen zeer breed en zijn onder meer de hoogte van de verkoopbalie en het betaalsysteem aangepast. Compudat en de Stoffenknop zorgden voor vlotte doorgangen in de zaak. Dansstudio Il Cigno investeerde naast een effectief lesaanbod voor leerlingen met een fysieke beperking in een betegeld pad voor het gebouw met een verhoogd plateau voor de inkomdeur.

Toegankelijkheid geen evidentie

Met de toegankelijkheidsprijs wil het gemeentebestuur bij handelaars onder de aandacht brengen dat het niet voor iedereen evident is om zich toegang tot hun zaak te verschaffen. De geleverde inspanningen van alle deelnemers bewijzen dat die sensibilisering werkt.

Met de screening van de plannen van de eigen nieuwe infrastructuur op toegankelijkheid, zoals de nieuwe sporthal, het cultuurhuis en het gebouw voor buitenschoolse kinderopvang probeert het gemeentebestuur daarbij alvast een voorbeeldfunctie te geven.