Scheldewindekenaar boekt medische primeur

Voor het eerst in de Belgische geschiedenis konden de urologen Nicolaas Lumen en Marjan Waterloos de plasbuis van een vrouw reconstrueren met wangslijmvlies. De artsen baseerden zich op een techniek die reeds werd toegepast op mannen. Dergelijke ingrijp is bij vrouwen echter veel complexer en risicovoller.

Een dame kampte reeds 23 jaar met pijn bij het urineren. Er werd destijds een vernauwing van de plasbuis vastgesteld.  Ongeveer 10 procent van de vrouwen die moeilijk plast, kampt met een dergelijk probleem. Een vernauwde plasbuis is vergelijkbaar met een zandloper die traag doorloopt. Om de diameter te verbreden, snijdt de arts de vernauwing open en naait aan beide kanten een stuk wangslijmvlies vast. Dat haalt de arts uit de binnenkant van de kaak. De slijmvlies groeit snel terug. Het resultaat is een verbrede plasbuis met een normale diameter. Wereldwijd worden dergelijke ingrepen erg weinig uitgevoerd. De  urologen Nicolaas Lumen (afkomstig uit Scheldewindeke) en Marjan Waterloos hebben hiermee een stukje Belgische geschiedenis geschreven.