Robin Hood 2018: “Fear is the strongest weapon of the church” (Filmbespreking door Dimi Sterckx)

Schrijver Ben Chandler is zich meer dan bewust van het feit dat ‘De geschiedenis zich vaak opnieuw herhaalt’. Dat bewijst hij alvast in deze nieuwe ‘Robin Hood’ prent, die toevallig of niet , in première gaat op een moment van volkswoede en opstand, ten gevolge van uitbuiting door machtshebbers.

In een alternatief scenario keren alle (anti)helden van weleer terug, zonder enige afbreuk te doen aan de karakteristieken van de hoofdrolspelers uit de authentieke sage: Heer Robin van Loxley (Taron Egerton), Vrouwe Marian (Eve Hewson), Broeder Tuck (Tim Minchin), een Moorse ‘Little’ John (Jamie Foxx) , Will Scarlet (Jamie Dornan), De Sheriff van Nottingham (Ben Mendelsohn) en Guy Van Gisborne (Paul Anderson).

De film neemt je na een korte inleidende romance tussen Robin en Marian mee naar het Midden-Oosten, waar Robin na een kerkelijke oproepingsbrief moet deelnemen aan de Kruisvaart.

Dit gevechtstafereel lijkt wel een eigentijds nieuwsbeeld van Special Forces in actie tijdens ” Operatie Desert Storm of in Afghanistan”, waar de pijlen uit de handbogen en repeteerkruisbogen je om de oren vliegen en de actie jou niet meer loslaat tot op het einde van de film.

Zoals in de versie van “Prince of The Thieves” uit 1991, wordt Robin getraind en geholpen door zijn Moorse vriend bij de terugkeer naar Engeland en komen zij samen in opstand tegen het corrupte Engelse bewind: Een samenzwering door de kerk en enkele edelen, om de oorlog in stand te houden en zo de koning ten val te brengen. Dit soort feiten herkennen we meermaals doorheen de geschiedenis en gaf me persoonlijk een terugblik naar de Napoleontische oorlogen in Europa , die door rijke bankiers werden gefinancierd uit eigenbelang. Ook het aanwakkeren van terreur en angst, is ons vandaag niet vreemd en na zovele jaren nog steeds een wapen in de handen van de machtshebbers en grote instanties. Een van de meest opvallende uitspraken die je zeker bij zullen blijven na het bekijken van deze film!

Al snel heeft iedereen gehoord van de ongrijpbare dief genaamd ‘Robin Hood’, die niet alleen strijdt voor de vrijheid van zijn volk, maar vooral om opnieuw het hart van zijn geliefde Marian te veroveren. De man met de kap zet zijn vijanden keer op keer voor schut en krijgt al snel steun van enkele straffe metgezellen en uiteindelijk van alle inwoners van Nottingham. Zoals het een echte held betaamt, verschijnt Robin op listige wijze de ene keer spionerend als edelman , de andere keer ondergronds opererend als dief en achternagezeten door zijn rivaal Guy ‘Lemmy’ Van Gisborne.

Deze film kenmerkt zich door details waaronder: de kunst van het boogschieten, de koets van de Sheriff die werd voorzien van pijlwerende mali ëngordijnen, de in het oog springende kostuums en de decadente feestjes van de edelen versus het leven in een mijngebied van de arme bevolking en bevat tevens de nodige portie romantiek. Deze dragen uiteraard bij aan de juiste settings om dit verhaal ten volle te beleven.

Voor de jongere filmliefhebbers is deze nieuwe Robin Hoodfilm soms een knipoog naar Assassin’s Creed, boordevol ‘vurige’ actie! Voor de trouwe fans die de avonturen van Robin Hood al langer volgen, zorgt het eigentijdse en alternatieve scenario voor een frisse wind in de sage.

We mogen besluiten dat onze maatschappij nood heeft aan meer Robin Hood’s en dat dit heldendicht nog vaak mag verfilmd worden.

De ‘gele hesjes’ zullen dit verhaal alvast toejuichen!

(Filmbespreking door Dimi Sterckx)