Oudejaar vieren in Oosterzele, vuurwerk: wat kan en mag ?

Met het nieuwe jaar in het vooruitzicht kopen heel wat mensen vuurwerk, met de bedoeling om het af te steken in de nacht van 31 december naar 1 januari. Een goede raad: wees voorzichtig met vuurwerk. Vuurwerk afsteken is niet zonder gevaar en hou rekening met een aantal reglementen.   (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).

Het is verboden om in open lucht gebruik te maken van vuurwapens, wapens met samengeperste lucht of vreugdesalvo’s af te vuren zonder voorafgaande schriftelijke vergunning van de burgemeester. Het is verboden om in open lucht vuurwerk af te steken, voetzoekers, thunderflashes, knal- en rookbussen of andere zaken te laten ontploffen en/of wensballonnen op te laten. De burgemeester kan afwijkingen toestaan. Een uitzondering hierop wordt gemaakt voor het afsteken van vuurwerk in open lucht op nieuwjaarsnacht tussen middernacht en 1 uur. Hiervoor is geen voorafgaande schriftelijke vergunning vereist. Wensballonnen blijven ten allen tijde verboden. Het is verboden zonder de voorafgaande schriftelijke vergunning van het college van burgemeester en schepenen feestgeschut af te vuren en kanonschoten te lossen.

Vuurwerk, voetzoekers, thunderflashes, knal- en rookbussen die gebruikt worden of kennelijk bedoeld zijn om gebruikt te worden in strijd met bovenvermelde bepalingen, kunnen in bewaring genomen worden. Zie ook de homepagina van de politiezone http://www.lokalepolitie.be/5418 met tips en wetgeving.

 

Let op volgende zaken

 

Knutsel nooit zelf vuurwerk in mekaar. Knalvuurwerk (zoals strijkers, piraten) is altijd gevaarlijk. Vuurfonteinen zijn eveneens gevaarlijk, zoals bijvoorbeeld op taarten. De temperatuur van zo’n fontein loopt snel op tot 800 ° Celsius. Houd een blusapparaat of watervoorziening bij de hand en verwijder brandbaar materiaal uit de onmiddellijke omgeving. Voor het afvuren van vuurpijlen voorziet men zich best van degelijke kledij, stevige handschoenen, een veiligheidsbril en een gsm in geval van nood. Wees voorzichtig met vuurpijlen. Hanteer steeds een veilige richting waarin het projectiel wordt afgevuurd, weg van personen, dieren, beplanting, bebouwing en voertuigen. Volg de gebruiksaanwijzing die vermeld staat op de verpakking van het vuurwerk. Is dat niet zo, dan betekent dat een inbreuk op de wetgeving voor springstoffen en kan verondersteld worden dat men te maken heeft met een onveilig product. Wanneer vuurwerk niet bij de eerste poging afgaat, probeer het dan nooit een tweede keer aan te steken. Het aansteken van de lont gebeurt bij voorkeur vanop afstand, door middel van een lang aanmaakhout, in plaats van met een lucifer of aansteker.

Info: burgemeester Johan Van Durme, 0477 / 62 00 99, johanvandurme@skynet.be.         Reporter 17

X