Brandweer vraagt om niet zelf vuurwerk af te steken

De Vlaamse brandweer vraagt burgers om zelf geen vuurwerk af te steken, maar te genieten van de gemeentelijke en stedelijke knallende festiviteiten op oudejaar. Elk jaar vallen er namelijk veel slachtoffers bij particulieren die vuurwerk afsteken.

Een onvergetelijk nieuwjaar

“Ambulanciers zijn elk jaar getuige van dramatische ongevallen met vuurwerk. De Stichting Brandwonden ( www.brandwonden.be ) stelt dat de meest getroffen lichaamsdelen handen (25%), vingers (32%), ogen (15%) en het hoofd (13%) zijn. Ook gehoorschade is veelvoorkomend. Opvallend is dat 84% van de slachtoffers mannen zijn. Voor de betrokkenen zijn dit onvergetelijke feestdagen, want hun leven zal daarna nooit meer hetzelfde zijn. Naast de feestvierders die zelf vuurwerk ontsteken, lopen kinderen, reinigingsdiensten van de gemeente of gewone voorbijgangers die de dag nadien rondslingerend afval van vuurwerk oprapen hetzelfde gevaar. Ook restafval van niet-ontploft vuurwerk veroorzaakt ernstige verwondingen met blijvende letsels en littekens. Het gevaar op ontploffen blijft, zelfs wanneer iemand deze uren na het afsteken, aanraakt. Vuurwerk kan je niet alleen levensgevaarlijk verwonden, het kan ook brand veroorzaken. Wanneer vuurwerk op brandbaar materiaal, zoals een rieten dak of plastic koepel, terechtkomt, kan het een heel huis in lichterlaaie zetten. Verknal je feest dus niet door vuurwerk af te steken. In veel gemeenten is het afsteken van vuurwerk bovendien verboden of strikt gereglementeerd tijdens oudejaarsnacht.”

Tips voor een KNALLEND feest zonder zelf vuurwerk af te steken

–                         Fan van een echte kerstboom? Geef hem voldoende water! Een droge kerstboom is erg brandgevoelig.

–                         Let op met kaarsen. Plaats ze op een veilige afstand van brandbare materialen, zoals de kerstboom of gordijnen.

–                         Gebruik bij voorkeur LED-kerstverlichting. Controleer de bedrading van je kerstverlichting.

–                         Fondue of gourmet smaken heerlijk in deze periode van het jaar. Ze zorgen ook voor extra gezelligheid. Neem de nodige voorzorgen om brandwonden te voorkomen. Zijn de kabels veilig? Kunnen feestvierders, kinderen of huisdieren erover struikelen?

–                         Haal een blusdeken in huis, een kleine kost die een groot verschil maakt! En heb je een rookmelder in de buurt van je kerstboom?

X