Leffe Kerst wordt Leffe winterbier.

Inbev zal niet langer kerst- maar winterbier op de markt brengen. Dat rechtse biervrienden dit nu pas opmerken en niet reeds een jaar geleden, zegt meer over het consumptiegedrag van de gemiddelde ‘Schild en Vriender’ dan over de louter commercieel achterliggende gedachte van de biergigant uit Leuven . Immers:’ Bier is bier en een gat is een gat’.

Maar deze keer zijn ook biersommeliers en hobbydrinkers misnoegd. “Dit was de ideale gelegenheid om ook het woord’ bier’ van het etiket te halen,” aldus Marc van bierclub De Mede Makkers uit Erpe bij Mere. Twee kilometer verder en dit had een puike alliteratie met 4 M-en geweest.

Marc:“Iedereen weet ondertussen dat Leffe veredeld Waals schotelwater is, de benaming bier oneer aandoend. Het typeert de Vlaamse luiheid blijkbaar  liever te vragen naar een Leffe dan naar een correct abdijbier met meer lettergrepen en vakmanschap. Wij zijn dan ook al jaren vragende partij het woord bier van het etiket te verwijderen. Veel te zoet donkerbruin bier is trouwens het ganse jaar door beschikbaar. Het zal ons dan ook worst wezen of er een kerstman of een loodgieter op het etiket staat.”

Eerder was er al vraag het woord ‘pils’ van het etiket van het, andermaal Waalse, suikerwater Jupiler uit Jupille te halen. “Deze strijd hebben we echter al een tijdje gelaten voor wat het is. En dit met dank aan de gemiddelde ochtenzuiper die dit onding genoegzaam ‘een Jupke’ beginnen noemen is. Een onderrok dus. En zolang we dat spoelwater, net als een onderrok, niet alle dagen moeten zien, dweilen ze er van ons part de vloer van Cafe De Welkom mee,” predikt Marc van achter zijn Duvel met Vlaams-nationalistische roots uit Breendonk.  

Sant é! Euh, sorry. Gezondheid!

 

X