Mars voor democratie en tegen de nieuwe coalitie brengt 1500 manifestanten in Ninove op de been.

Gisteren verzamelden 1500 betogers aan het station van Ninove. “We willen aan het nieuwe bestuur duidelijk maken dat er naar ons moet worden geluisterd. De samenlevingsproblemen moeten worden aangepakt en het moet een heel stuk veiliger worden.” Een groep van betogers — waaronder Lea (63) en Marcel (65) — heeft leeuwenvlaggen meegebracht en schreeuwt zijn ongenoegen uit. Lea steekt haar ontgoocheling niet onder stoelen en banken: “De installatie van het nieuwe bestuur in Ninove is een zwarte dag voor de democratie. Veertig procent van de kiezers in deze stad wordt genegeerd en niet bij het bestuur betrokken. Dit is ondemocratisch.” Marcel vult aan: “We willen met deze betoging een duidelijk signaal geven. Zo kan het niet verder.”

“De coalitie van de verliezers.”
Guy D’haeseleer — kopman van Forza Ninove — tracht het overzicht te behouden en wordt bijna letterlijk door de pers bestormd. Hij kan zijn ontgoocheling amper de baas: “Deze coalitie is een slag in het gezicht van de Ninovieter. Ninove verdient veel beter.” Op de vraag of hij opgetogen is dat het nieuwe bestuur oren heeft naar de eisen van Forza — zoals meer veiligheid op straat — reageert D’haeseleer onderkoeld: “Ik heb nog niets officieel vernomen, enkel via de krant. De komende zes jaar zullen we keihard oppositie voeren. We zijn een zucht verwijderd van de absolute meerderheid. Binnen zes jaar zitten we in het bestuur.”

Filip Dewinter is ook van de partij en heeft heel wat volk vanuit Antwerpen meegebracht. “Er wordt een coalitie van verliezers op de been gebracht, tegen de grote overwinnaar van de verkiezingen. Ik heb dit zelf al verschillende keren in Antwerpen meegemaakt. Ik ben dus ervaringsdeskundige. Wij zijn hier vandaag massaal aanwezig omdat de democratie onder druk staat. Wat straks in het stadhuis zal afspelen, is niet de wil van de kiezer. Er wordt gedaan of er niets is gebeurd. Dezelfde coalitie van voor de verkiezingen wordt in het zadel gehesen, aangevuld met een overloper vanuit de N-VA Joost Arents. Alle krachten moeten verzameld worden om Forza Ninove uit het bestuur te houden. Dit is absoluut niet wat de kiezer met de jongste gemeenteraadsverkiezingen heeft gevraagd. De verliezers van de verkiezingen blijven aan de macht. Dit is niet alleen onfatsoenlijk, maar vooral ondemocratisch. Schaf de verkiezingen dan gewoon af.” Dewinter hoopt op een vreedzaam protest, vraagt iedereen om het hoofd koel te houden en niet in te gaan op provocaties.

“Linkse ratten, rol uw matten!”
Rond 19 uur trekt de betoging zich op gang, het moment waarop de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad van start gaat. Heel wat Vlaams Belangers zijn van de partij, maar ook inwoners van Ninove en medestanders van Forza stappen mee op. De betoging wordt door Voorpost in goede banen geleid.
Tijdens de mars scandeerden de betogers slogans als “Linkse ratten, rol uw matten!”, “Democratie”, “Forza Ninove”, “Eigen volk eerst!” en “Weg met het cordon.” Heel wat manifestanten tooiden zich met leeuwenvlaggen. Hier en daar werd er met bommetjes gegooid, maar al bij al bleef het rustig. De ordediensten waren heel attent en alert. Langsheen het parcours werd er door de politie welgeteld één tegenbetoger gespot, maar die werd door de manifestanten genegeerd.
Aan het stadhuis verzamelde de betoging aan een inderhaast opgetrokken podium. Door de luidsprekers dreunde de Vlaamse Leeuw. Er werden nog enkele toespraken gehouden, onder meer door medeorganisator en sterke man achter Schild en Vrienden Dries Van Langenhove. Kop van jut was onder meer gewezen N-VA’er Joost Arents, die “voor een schepenambt zijn principes loochende en de coalitie van Open VLD en Samen depanneert. De Ninovieter heeft voor verandering gestemd, maar met deze coalitie van verliezers zal ze die niet krijgen.” Van Langenhove toonde zich heel opgetogen dat deze manifestatie zonder incidenten is verlopen en maakte van “een zeer krachtig signaal” gewag.
Nadien trok de betoging door het stadcentrum om tenslotte — na het zingen van de Vlaamse Leeuw — aan het station te ontbinden.

Julien Borremans