Het openluchtzwembad te Geraardsbergen gaat dicht. Het schepencollege denkt aan een alternatief.

Het oudste openluchtzwembad van Vlaanderen sluit de deuren. Ruim 130 jaar konden de inwoners van Geraardsbergen genieten van de heel veel zwemplezier. Volgens schepen van sport V éronique Fontaine (Open VLD) draait de uitbating van ‘den dok’ al geruime tijd op verlies. Tijd voor iets nieuws. In de plaats daarvan komt in het stadspark een openluchtsporthal waar iedereen het hele jaar terecht kan.

Baantjes trekken sinds 1888
Jong en oud konden hun hartje ophalen op de ligweide, de speeltuin, de familieglijbaan of de waterpaddestoel met fontein. Daarnaast was er ook de mogelijkheid om petanque te spelen, te voetballen of te minigolven.  Deze namiddag heeft het schepencollege beslist dat het doek over het openluchtzwembad valt. De inwoners van Geraardsbergen konden als vanaf 1888 een duik in het zwembad nemen.
De beslissing hing al een tijdje in de lucht, maar bij het begin van een nieuwe legislatuur wou het Schepencollege de beslissing niet langer uitstellen. Volgens burgemeester De Padt hoeft dit geen drama te zijn. ‘Het provinciaal domein De Gavers biedt immers een waardig alternatief waar de recreanten hun hartje kunnen ophalen.’

Het openluchtzwembad was aan een stevige renovatie toe. De machinekamer, de douches en de kuip van het zwembad waren aan vernieuwing toe. Het prijskaartje loopt op tot 2 miljoen euro, waarvan maximum 500.000 euro kan worden gesubsidieerd. De uitbating draait op verlies, zodat een afbetaling van het resterend bedrag onmogelijk is.

Alternatief aan Den Bleek
Het stadsbestuur heeft plannen om van de site aan Den Bleek een stadspark te maken met de nodige recreatiemogelijkheden, waaronder een zwembad, een golfterrein, tennisaccommodatie … De site ligt centraal en dicht bij de jachthaven, wat het nodige potentieel biedt om een waardig alternatief uit te bouwen.

De PVDA organiseert een petitie
PVDA Geraardsbergen reageert met afschuw op het bericht dat nu ook het openluchtzwembad Den Bleek met sluiting bedreigd is. “Dit is een recreatieplek waar jongeren zich naar hartenlust kunnen uitleven. Zulke recreatieplekken dicht bij het stadscentrum moeten we net koesteren”, zegt Nick Dobbelaere, voorzitter van PVDA Geraardsbergen.

“Opnieuw wordt hier bespaard op de dienstverlening aan de gewone burger. Prestigeprojecten en dure sportwedstrijden waar het stadsbestuur zichzelf mee in de kijker kan zetten, daar is geld voor, maar als het de gewone Geraardsbergenaar ten goede komt, dan moet overal op bespaard worden. Kijk maar naar wat met de materniteit aan het gebeuren is. Dit kan absoluut niet en we zullen dit dan ook niet laten passeren”, waarschuwt Nick Dobbelaere.

De PVDA lanceerde alvast een Facebookpagina en een petitie om de strijd voor het behoud van het openluchtzwembad te voeren.

Volg de Facebookpagina: https://www.facebook.com/Openluchtzwembad-Den-Bleek-moet-blijven-597950810632894

Teken de petitie: https://www.change.org/p/stadsbestuur-geraardsbergen-behoud-openluchtzwembad-den-bleek-in-geraardsbergen

Julien Borremans