H. Apollonia behoort tot de traditie rond het geutelingengebeuren in Elst

Elst beet vorige zondag de spits af met D’Iiste Geute in het ovenmuseum. De eerste geutelingen werden er gegoten als voorbode van twee maanden activiteiten in het geutelingendorp.
Tevens kunnen amateurs elke zondag en dit tot en met zondag 10 maart geutelingen gaan gieten vanaf 14u. Dit in samenwerking met KSA Elst.

In talrijke organisaties blijft traditie hoog in het vaandel geschreven. De H. Apollonia, de patroonheilige van Elst   is nooit ver weg te denken in het geutelingendorp.

Foto’s van D’Iieste geute in Elst

Geutelingendorptocht
Op zaterdag 26 januari organiseert wandelclub De Randstappers hun jaarlijkse geutelingendorptocht met afstanden tussen 6km en 18km. Men kan starten tussen 8u en 15u in feestzaal Ter Elst aan de Ommegangtraat nr3. Het gaat hier om een wandeltocht die is opgenomen in de kalender van Wandelsport Vlaanderen in samenwerking met Toerisme Brakel. Leden van wandelclubs betalen 1,10 euro en niet- leden 1,50 euro.
Elke wandelaar krijgt een gratis geuteling aangeboden door het geutelingencomit é Elst.

Foto’s   Geutelingendorptocht die zal plaats hebben op zaterdag 26 januari ( foto’s van 2018)

Alnetum
In de parochiekerk van Elst gaat op zondag 3 februari de kunsttentoonstelling Alnetum van start met de deelname van de plaatselijke Antoinette Detant. Verder is er de deelname van B éatrice Van Pottelsberghe en Zottegemnaar Koen Penninck. Deze expo loopt tot en met 17 februari. Tijdens de week zijn de deuren van de Apolloniakerk open tussen 13u en 17u en in het weekend van 10u tot en met 17u.

Affiche Alnetum

Geutelingenfakkeltocht
Op vrijdag 8 februari organiseert Gezinsbond In de Rand (Elst- Michelbeke-Zegelsem) i.s.m…. op de vooravond van de feestdag van de H. Apollonia   de Geutelingenfakkeltocht die start omstreeks 19.30u aan de Apolloniakapel. Er wordt eveneens halt gehouden aan de Apolloniakerk en met voorziet een hapje en een drankje. Einde van de tocht is voorzien aan ’t Hoekske. De reuzen van Elst zullen eveneens van de partij zijn.

Aan de Apolloniakerk zal de reliekmonstrans van de H. Apollonia worden voorgesteld door pastoor E.H.Alain Babylon.
De H. Apollonia werd in 249 na Christus in Alexandri ë om  wille van haar christelijke geloofsovertuiging op de brandstapel gebracht. Voordien hadden beulen haar de tanden uitgeslagen. Aldus werd zij patrones der tandartsen en werd zij aanbeden tegen tandpijn.
De volkswijsheid zegt dat je van tandpijn verlost kan geraken door in een hete geuteling te bijten.

Foto’s Geutelingenfakkeltocht   (archief) heeft plaats op vrijdag 8 februari 2019

Film Geutelingenfakkeltocht in 2018( archief)

Geleide wandelingen  

Op vier zondagnamiddagen in januari/februari trekt een gids van Vlaamse Ardennen Extra met jou op stap langs een van de meest pittoreske plekjes van Vlaanderens mooiste landschap. Na een kouterwandeling stappen we in Zegelsem, waar ook Marijn Devalck is neergestreken, over een strook kasseien uit de Ronde van Vlaanderen. Wij voorspellen samen wie de volgende flandrien wordt en we halen herinneringen op aan Herman Teirlinck, die hier zijn verhaal over Maria Speermalie schreef. We stappen binnen in een tot monasterium omgebouwde boerderij waar broeder Yvan, een hartelijke kluizenaar die de zwarte Lieve Vrouw vereert, een koptische kapel heeft ingericht.
Echt wel bijzonder!
Wie onderweg tandpijn heeft gekregen, kan in Elst om genezing bidden aan de kapel gewijd aan de heilige Apollonia en dan net als vele bedevaarders in een hete geuteling bijten. Je mag die eerst zelf gieten in de bakoven!

Praktische info:
Samenkomst om 13.30 uur aan het ovenmuseum, Ommegangstraat 3, 9660 Elst. Parkeren kan ook achteraan slagerij De Koekelaere.
Duur: 2 ½ uur (zowat 6 kilometer stappen over veelal verharde wegen). Draag aub toch stevige stapschoenen.
Prijs: 12 euro (ter plaatse betalen). Een geuteling, een consumptie onderweg en een jenevertje bij aankomst zijn inbegrepen.
Inschrijven is verplicht via info@gidsenvlaamseardennen.be of op (0476) 56 78 40. Maximumaantal deelnemers: 20

Dit gaat door op 27 januari, 3-10-17 en 24 februari (telkens op zondag)

 

Geutelingenfeesten
Op zondag 10 februari hebben er feesten plaats in Feestzaal Ter Elst met diverse animaties en Kalinka. De aanvang is 14u.

In een volgende bijdrage hebben we het over Michelbeke waar de eerste geutelingen worden gegoten volgend weekend.