Een honderdtal manifestanten protesteren op een ludieke manier tegen de sluiting van het openluchtzwembad ‘Den Bleek’.

Zaterdagnamiddag kwamen ongeveer honderd zwemmers en zonnekloppers aan het openluchtzwembad ‘Den Bleek’ in Geraardsbergen samen als protest tegen de sluiting ervan. Emma Van der Maelen (sp.a) vraagt om ‘den dok’ open te houden: “Neem een selfie als protest en plaats het op Facebook om het verzet tegen de sluiting extra duidelijk te maken.”

Ludiek protest
Het oudste openluchtzwembad van Vlaanderen sluit de deuren. Ruim 130 jaar konden de inwoners van Geraardsbergen genieten van de heel veel zwemplezier. Volgens schepen van sport V éronique Fontaine (Open VLD) draait de uitbating van ‘den dok’ al geruime tijd op verlies. Het openluchtzwembad was aan een stevige renovatie toe. Het prijskaartje loopt op tot 2 miljoen euro, waarvan maximum 500.000 euro kan worden gesubsidieerd. De uitbating draait al geruime tijd op verlies.

Om het protest tegen de sluiting van het haast legendarische zwembad ‘Den Bleek’ kracht bij te zetten troepten een honderdtal sympathisanten, militanten en politici van de PVDA, de sp.a en Groen samen. De organisatoren hadden duidelijk op meer gerekend, zeker na de massale protesten die via de sociale media te horen waren.
Emma Van der Maelen hield een korte toespraak en riep de aanwezigen op om het rouwregister te tekenen.

Alternatief
Het stadsbestuur heeft plannen om van de site aan Den Bleek een stadspark te maken met de nodige recreatiemogelijkheden, waaronder een zwembad, een golfterrein, tennisaccommodatie … De site ligt centraal en dicht bij de jachthaven, wat het nodige potentieel biedt om een waardig alternatief uit te bouwen.

Julien Borremans
Foto’s:
Freddy De Schuiteneer
Sven Mathys