ASZ prostaatlasercentrum breidt uit naar Geraardsbergen.

De urologen van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis behandelen sinds ruim drie jaar goedaardige prostaatvergroting (BPH) met de uiterst effici ënte HoLEP—lasertechniek. Sinds kort kunnen pati ënten ook terecht op campus Geraardsbergen voor deze innovatieve behandeling. Het aantal ziekenhuizen welke deze lasertechniek voorstellen is in Belgi ë beperkt. De dienst Urologie van het ASZ is hierin één van de koplopende diensten.
Op heden werden door Dr. Rappe, diensthoofd Urologie, ruim 450HoLEP-ingrepen met succes
uitgevoerd. Dankzij de aankoop van een derde lasertoestel kan het ASZ prostaatlasercentrum nu ook uitbreiden naar campus Geraardsbergen, en de
HoLEP—lasertechniek als innovatieve behandeling voorstellen in de regio, dit met een betere en veiligere pati ëntenzorg tot gevolg.
HoLEP-behandeling
Goedaardige prostaatvergroting is de typische kwaal van de ouder wordende man. Dit gaat gepaard met de typische en gekende plasklachten: veelvuldig urineren, vermindering van de plasstraal en frequent nachtelijk opstaan. Als basisbehandeling wordt aanpassing van de levensstijl voorgesteld en wordt prostaatontspannende of prostaatverkleinende medicatie voorgeschreven. Wanneer hiermee succes uitblijft, of wanneer de urinaire klachten te hinderlijk worden, kan beroep gedaan worden op een HoLEP-behandeling van de prostaat.
‘HoLEP’ staat voor Holmium Laser Enucleatie van de Prostaat. Bij deze techniek maakt de behandelende arts-Uroloog met behulp van de laser de aangroei aan de binnenzijde van de prostaat los van de oorspronkelijke prostaatkapsel. Vervolgens wordt de losgemaakte prostaataangroei met een morcellator uit de blaas verwijderd.
Het aldus verwijderde prostaatweefsel wordt verder microscopisch onderzocht op mogelijke
aanwezigheid van prostaatkanker. De HoLEP-techniek is niet alleen geschikt voor bijzonder grote prostaten tot 150 en zelfs 200 gram, doch kan ook worden toegepast bij kleinere prostaatvolumes. De kans op teruggroei van prostaatweefsel is minimaal. Het lange termijneffect is bijzonder gunstig.
Een maximale hospitalisatieduur van 24 uur
De klassieke Trans-Urethrale Resectie van de Prostaat (TURP-operatie) waarbij langsheen het
urinekanaal met elektriciteit het overtollige prostaatweefsel wordt weggeschroeid, wordt dan ook in het ASZ minder en minder uitgevoerd.
De HoLEP-laserbehandeling wordt in het buitenland al jarenlang succesvol toegepast. In Belgi ë biedt eenzeer beperkt aantal ziekenhuizen de HoLEP aan. De regelmaat dat deze behandeling binnen andere Belgische ziekenhuizen wordt toegepast, zijn evenwel beperkt. De
dienst Urologie van het ASZ speelt hierin een trekkende rol.
‘In het ASZ wordt bij heelkundige behandeling van prostaatvergroting de voorkeur gegeven aan een HoLEP laserbehandeling. De klassieke TURP wordt hierdoor enkel nog in beperkte gevallen voorgesteld   en uitgevoerd’ zegt Dr. Bernard Rappe, diensthoofd Urologie. ‘Een
HoLEP-laserbehandeling zorgt namelijk voor beduidend minder bloedverlies en een kortere katheter- en opnameduur. Op langere termijn zijn de resultaten duidelijk beter. Er wordt gestreefd naar een maximale hospitalisatieduur van 24 uur.’
Meer informatie vindt u terug op de website van de dienst Urologie:

www.urologie-asz-aalst.be

Julien Borremans