Ben De Vuyst wint de pluim, junior journalistwedstrijd van het Davidsfonds.

Davidsfonds Oosterzele start het jaar met ontbijt, lezing en de junior journalist Oosterzele.

 

Lezing van Koen Peeters die de ECI Literatuurprijs 2017 won met De mensengenezer

Een helder geschreven boek dat het anekdotische overstijgt, een boek dat raakt aan het onzegbare en ons leert dat we niet moeten zoeken naar de waarheid, maar naar de bron.

Peeters onderstreept hiermee dat De mensengenezer draait om de bemiddelaar. Alleen via anderen kun je de kluwen van gedachten en gevoelens in jezelf ontwarren en zo jezelf en je bestemming vinden. Dat geldt voor de hoofdpersoon Remi, die zijn lange zoektocht van de Vlaamse Westhoek naar een kleine nederzetting in de Congolese brousse uit de doeken doet. Dat geldt voor de verteller van De mensengenezer, voor wie Remi zo’n bemiddelaar is. En dat geldt voor Peeters zelf, die zonder de hulp van mensen en boeken nooit tot de kern van deze roman had kunnen komen. Die ook hij heeft geschreven om zichzelf en zijn bestemming dichter te proberen naderen.

 

Junior wedstrijd.

Juf Hanne Verbaere en winnaar Ben De Vuyst

Junior Journalist is de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren in Vlaanderen en vindt elk jaar plaats in tientallen plaatselijke Davidsfonds afdelingen. Het thema van de editie 2018-2019 is meesterschap.

Ben De Vuyst van VBS De Wegwijzer uit Balegem is de gemeentelijke laureaat van de Junior Journalistwedstrijd met als titel: “Leonardo di ser Piera da Vinci” (33/40). Auteur Koen Peeters mocht de prijs uitreiken in naam van Davidsfond afdeling Oosterzele. De laureaat Ben De Vuyst kreeg niet alleen een boekenbon  ter waarde van €90  maar stoot ook door naar de intergewestelijke prijsuitreiking, in april. Het was een succes want 143 kinderen hadden deelgenomen aan de schrijfwedstrijd uit de verschillende schoolafdelingen van Oosterzele. Per school werd ook een winnaar geselecteerd ook zij kregen een boekenbon.

 

Het zijn Rune De Neve, Meesterschap  (32,5/40 VBS De Bloesem Moortsele),

Jonathan Henderick, Reis rond de wereld  (32/40 GILO Windekind Scheldewindeke),

Ben Braeckman, De vioolbouwer  (30,5/40 GILO Balegem),

Lennerd Corijn,  Meesterschap (27/40 VBS Scheldewindeke),

Thebe Plaetevoet, “De natuur is de meester van alles  (23,50/40 De Leefschool Oosterzele),

Julie Waeytens, De waterprinses (22/40  (GILO Oosterzele),

Anais De Sutter, Angst voor het onbekende  (21,50 VBS De Appelaar Oosterzele).