“Na de sluiting van de materniteit en het openluchtzwembad ‘Den Bleek’ vormen de aangekondigde belastingverhogingen de derde opdoffer. En dan volgt nog de peperdure rekening van het kenniscentrum.”

De aangekondigde maatregelen van het College van Burgemeester en Schepenen om de financi ële situatie van de stad Geraardsbergen niet te laten ontsporen zet kwaad bloed bij de oppositiepartijen. ‘Dit is ongezien’, reageert Ilse Roggeman (N-VA). Volgens Stephan Bourlau (Het Alternatief) lopen de kosten van het nieuwe kenniscentrum zwaar uit de hand en heeft de stad alle middelen nodig om ‘nog enkel maar de benedenverdieping af te werken.’ Ook Het Vlaams Belang, Groen, de sp.a en de PVDA reageren verbolgen.

Een kaakslag voor de inwoners van deze stad
Stephan Bourlau (Het alternatief) kan zijn ontgoocheling in het nieuwe bestuur amper de baas en reageert scherp: “Deze morgen gaf burgemeester De Padt uitleg over de financi ële situatie van onze stad. Een belastingverhoging behoort tot de mogelijkheden. Het volgende lijk valt uit de kast. Met geld smijten voor de verkiezingen waarmee ze hun eigen campagne onrechtstreeks financieren met belastinggeld. Daarna doodleuk komen vertellen dat wij moeten besparen. De aangekondigde belastingverlaging van politieke kopstukken tijdens de verkiezingen is niet meer dan een leugen en een kaakslag voor de vele inwoners van deze stad die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.”

Daarenboven wordt de inwoner van Geraardsbergen al voor de derde keer bedrogen. De materniteit en het openluchtzwembad gaan dicht. De belastingen gaan omhoog. “En het ergste moet nog komen.” De voorman van Het alternatief wijst er ook op dat de stad Geraardsbergen de kosten van het nieuwe kenniscentrum zwaar onderschat en zich budgettair zwaar verslikt heeft. Ilse Roggeman (N-VA) sluit zich daarbij aan: “De kosten van het nieuwe kenniscentrum werden tot nu toe voor de helft onderschat. Daarenboven is de budgettaire ruimte zo krap dat enkel de gelijkvloers van het kenniscentrum in eerste instantie kan worden afgewerkt. Ook de kosten voor de mantelzorg wordt gehalveerd tot 90.000 euro. Daarnaast zullen nog tal van andere activiteiten worden afgebouwd.”

“We moesten de aankondiging van de besparingen via de pers vernemen.”
De N-VA vindt het grotesk dat de oppositie de aankondiging van de besparingen via de pers moest vernemen. Ilse Roggeman: “Dit is ronduit schandalig! Het respect van de meerderheid voor de oppositie is ver te zoeken!”

Volgens de PVDA is de belastingverhoging het gevolg van het wanbeleid van de afgelopen jaren. “De burger draait op voor het financi ële wanbeleid van de voorbije jaren”, is de PVDA Geraardsbergen streng voor het stadsbestuur. “Het geld werd de voorbije jaren langs vensters en deuren naar buiten gesmeten als lokmiddel voor de stem van de burger. Nu de herverkiezing binnen is, moet de put weer gevuld worden.” “Het kon niet op de voorbije jaren. Sportwedstrijden, vuurwerk, recepties, kunstroutes, camera’s, ‘kenniscentrum’ … Allemaal zaken waar het stadsbestuur voor de verkiezingen trots mee uitpakte, maar allemaal met een flink prijskaartje. En het is nu de burger die ervoor opdraait,” zegt een boze Nick Dobbelaere.

5 miljoen euro belastingverlaging
Volgens Groen heeft het bestuur de zaken mooier voorgesteld dan ze eigenlijk waren.  Geruchten dat het begrotingstekort te wijten is aan onzorgvuldigheden bij het opmaken van de begroting, klinken steeds luider. Bepaalde uitgaven en lasten zijn blijkbaar niet opgenomen in de begroting, waardoor men nu in de problemen zit”, deelt Patrick Franceus mee.

Volgens Emma Van der Maelen (sp.a) krijgen de inwoners van Geraardsbergen de ene rekening na de andere gepresenteerd. “Tijdens de verkiezingscampagne klonk het bij Open VLD nog dat ze de belastingen nog eens met 5 miljoen gingen verlagen. Dat is kiezersbedrog van het zuiverste soort”, fulmineert Van der Maelen.

Julien Borremans

X