Autosalon nog 3 dagen toegankelijk

 

Laat je geen schuldgevoel aanpraten

Overweldigende belangstelling op het Autosalon. Na alle paniek rond de vervuilende diesel komen de roepers en schreeuwers nu tot het besef dat ook benzine vervuilend is en er voor éénzelfde vermogen meer benzineverbruik is dan dieselverbruik. Veel merken presenteren hybride wagens waarbij de elektrische motor aan een benzinemotor gekoppeld is die oplaadt tijdens het rijden. Met de plug-in hybride komt de bestuurder tussen 50 en 60 km ver, zuiver elektrisch aangedreven. Er is één voorbeeldige uitzondering bij de hybride wagens, Mercedes met een hybride wagen waar de elektriciteit samen gaat met de zuinige dieselmotor. Mercedes scoort nog op andere punten zeer goed.   Mercedes plaatst als enige   in de A-, B-, en GLE klasse, motoren die reeds aan de zeer strenge EURO-6d norm voldoen. Deze norm is pas vanaf 2021 verplicht. Euro-6d is de veel strengere uitstoot norm dan huidige Euro-6d-TEMP. Verleden jaar werd CNG of aardgas nog gepromoot als aandrijving van de toekomst. De meeste merken zetten nu volop in op hybride wagens. In Duitsland zijn verschillende gevallen bekend van wagens op CNG of aardgas die tijdens het tanken gewoon ontploffen. Het verwonderde ons sterk dat de persverantwoordelijke van een gerenommeerd Duits automerk dat volop CNG of aardgas promoot voor zijn wagens, het vertikte om aan 4 persmensen enige uitleg te verschaffen over dit groot probleem. Dit falen werd op 10 januari 2019   aangeklaagd door het populaire Duitse AutoBild, wekelijks verkocht op verschillende honderdduizenden exemplaren . Bij het Koreaanse Ssangyong werd wel in alle openheid gepraat over hun modellen Tivoli en XLV die kunnen worden voorzien van veilige stalen aardgastanks goed beschermd opgeborgen in de koffer van de voertuigen. Alle wagens van SSangyong genieten 5 jaar waarborg. Vijf jaar jaar waarborg is voor de koper een garantie voor onbezorgd rijden, KIA geeft als enige uitzondering 7 jaar waarborg.   In de loop van het jaar komt de populaire SSangyong XLV diesel 6D-Temp beschikbaar. Bij Peugeot komt de 3008 hybride, waarbij de 1600 benzinemotor die 200 pk levert gekoppeld is aan twee elektromotoren . Er is een elektromotor op de voorwielen en een elektromotor op de achterwielen. In feite dus bruikbaar als 4×4 met een totaal vermogen van meer dan 300 pk. Bij de pick-up’s is vooral Isuzu aan zet met hun 1900 cc Euro6b dieselmotoren die aan de normen voldoen zonder toevoeging van AdBlue. Trekvermogen tot 3,5 ton en 1 ton laadvermogen realiseren met dergelijke sterke motor is een hele krachttoer. Het grote succes van de relatief goedkope Dacia is te verklaren door de lage kostprijs voor deze kwalitatief uitstekende wagens. Zonder allerlei snufjes voldoen deze wagens aan alle vereisten voor mobiliteit zonder zorgen. Niet te vergeten, het Autosalon is nog tot en met zondag 27 januari geopend vanaf 10.30 uur tot 19 uur. Ideaal toegang- en sluitingsuur buiten de spitsuren. Vrijdag 25 januari blijft het autosalon zelfs open tot 22 uur.

SUV’s en elektrische wagens succesvol

Meer dan 1/3 van alle verkochte wagens zijn van het SUV-type, of anders gezegd wagens waar men hoger instapt en waarin men een hogere zitpositie heeft. Ook bij rasechte elektrische wagens gaat het die richting uit. De constructeurs blijken nog altijd niet goed te begrijpen dat de bevolking veroudert en het bij dergelijke wagens makkelijk instappen is zonder zich in allerlei bochten te moeten wringen. De elektrische Kona van Hyundai is een echt succes met zijn 450 km rijbereik en voor 20.000 km aan gratis elektriciteit. De Niro van Kia doet het ook goed en heeft een niet te versmaden garantieperiode van 7 jaar. Algemene vaststelling, wie een elektrische wagen koopt doet dit om er zo lang mogelijk blijven mee te rijden. In de loop van dit jaar zijn er nog elektrische wagens aangekondigd. We zijn benieuwd naar de nieuwe eigenzinnige elektrische Kia Soul met hoge zit en een   autonomie van 450 km die in de loop van het jaar beschikbaar komt als aanvulling op de elektrische Kia Niro. Koop je een elektrische wagen of een plug-in hybride wagen schaf dan tegelijk een degelijke wallbox aan op de wagen thuis op te laden.

X