Gaby De Smyter op gedichtendag 2019

Dorpsdichter ontmoet vergeten en minder bekende dichters.

zicht op het publiekOp donderdagavond 31 januari 2019 ging in OC De Lier in het kader van “De week van de Po ëzie” de Gedichtendag door. Een initiatief van dorpsdichter Gaby De Smyter in samenwerking met de Cultuurdienst en de BIB van Lierde.

Hoe het “schrijverke” aan de bron lag van dit project.

“Een ganse voormiddag “krinkelde en winkelde het waterding” van G. Gezelle door mijn hoofd nadat ik het lied, gezongen door Will Ferdy op de radio hoorde. Toen de kleinkinderen (12-15 jaar) dan vroegen wat Pep é aan het neuri ën was moesten ze, op mijn wedervraag, bekennen dat ze G. Gezelle helemaal niet kenden. Ze hadden er zelfs op school nog nooit van gehoord. Dit was voor mij de start van het kleine “Vergeten Dichtersproject”. “ wist de enthousiaste dorpsdichter te vertellen.

Onze dorpsdichter maakte hiervoor een selectie van dichters en hun werk, mooi geïllustreerd met foto’s. Deze diapresentatie werd al gebracht in twee middelbare scholen en een aangepaste versie in twee lagere scholen.

Wie wil er nu geen vergeten en minder bekende Nederlandse en Vlaamse dichters ontmoeten ?

Zo dacht onze dorpsdichter en bracht daarom zijn “Vergeten Dichtersproject” via enkele Marnixringen nu naar OC De Lier.

Gaby wist de aanwezigen te boeien met een reisje doorheen de tijd en hielp hen om po ëzie die ze (misschien?) vergaten te herontdekken.

Van de eerste zin en het eerste Nederlands gedicht, over de vroege middeleeuwen met werk van Hadewijch, Vondel, (de Prins der Nederlandse Letteren),  Vader Cats, over de “pruimen die Jantje hangen zag”, Multatuli,  Guido Gezelle, A. Rodenbach en de Tachtigers, Gorter,  naar   Paul Van Ostaijen, Karel Van de Woestijne, Wies Moens, Hendrik Marsman, Johan Daisne, J. Librecht, R. Van Der Perre, Anton Van Wilderode, Willem Vermandere en enkele……hedendaagse tieners. Voorwaar een lange maar boeiende reis door onze literatuur.

Vooral boeiend door de nodige commentaar en enkele po ëziestukken van onze dorpsdichter himself.

schepen Scheirlinckx  Gaby De Smyter op gedichtendag 2019

einde van de spreekbeurt

 

einde van de po ëzieavond

 

X