Twintig jaar Idee ënhuis: een stevig jaarprogramma.


Geraardsbergen. Twintig jaar geleden kochten Marcel De Sloover en zijn kornuiten een pand in de Vredesstraat   te Geraardsbergen, om het om te dopen tot ‘het Idee ënhuis’. Dit jaar bestaat het Idee ënhuis 20 jaar en wordt er een overvloedige activiteitenkalender aangeboden. Voor elk wat wils.

Een korte geschiedenis
Het pand werd reeds in 1634 bewoond. Het huis ging over van eigenaar naar eigenaar tot het in 1763 in het bezit van Jean-François Spitaels kwam. Aan het gebouw werden in die periode werken uitgevoerd, wat de huidige arduinen straatgevel laat vermoeden. Spitaels was een erg succesvol man. Na zijn dood kende het huis verschillende eigenaars. Het huis deed achtereenvolgens dienst als zeepziederij, een smidse en een handel in levensmiddelen en koloniale waren. In 1904 trok er een drukker en handelaar in.
In 1919 koopt Frans De Galan het huis. Hij is een blikslager, maar er werden ook porselein- en glasartikelen verkocht. In 1982 werd er een handel in naaimachines in ondergebracht.
Uiteindelijk koopt Marcel De Sloover het pand. Sindsdien staat het bekend als ‘Het Idee ënhuis’.

Het gebouw werd bij Ministerieel Besluit van 1994 geklasseerd als monument om redenen van historisch, artistieke en documentaire waarde. Marcel De Sloover tracht het huis in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

Een indrukwekkende activiteitenkalender
De activiteitenkalender oogt indrukwekkend. De jaarlijkse rommelmarkt tijdens de zomermaanden trekt duizenden belangstellenden. Tijdens de ‘Eersten Toog’ is er een tentoonstelling ‘La Cuisine d’Antan: de geschiedenis van de mattentaart’. Er worden verschillende gespreksavonden georganiseerd met kunstenaars, over 250 jaar Napoleon… Tal van tentoonstellingen passeren de revue: plein air schilderkunst, een andere visie op pop-art met Kloot Per W, 20 jaar Idee ënhuis, 90 jaar Kuifje, de duivensport in Geraardsbergen en nog veel meer. Ook worden er verschillende streekbieren in de kijker gezet en zijn er de onvermijdelijke Monumenten- en Erfgoeddag.

Spring gerust eens binnen in het Idee ënhuis in de Vredesstraat 20 te Geraardsbergen. Het vormt ongetwijfeld het grootste curiosum van de Denderstreek en ver daarbuiten. De komende weken zal De Beiaard aan twintig jaar Idee ënhuis zeker de nodige aandacht schenken.

Julien Borremans

X