Weg met de ouderwetse smartphone? Wat op ons af komt is om van te duizelen : een overzicht

bron pixabay

Het is een economische wet :

Terwijl de verkoop van digitaal grut begint te slabakken, schakelen de ontwikkelaars een versnelling hoger,… want er moet winst gemaakt worden. Onze huidige generatie smartphones en ons internet zullen zich weldra verhouden als stoommachines tegenover de Volvo’s en Tesla’s van morgen.

De Beiaard geeft een overzicht van wat op ons afkomt : plooibaar, compacter, nog sneller.

Wat u al wist, het plooibare scherm : Samsung en Huawei (met zijn Mate X) slagen er in om een plooibaar scherm in een smartphone te proppen.

Wat u misschien nog niet wist : Bij Samsung plooit het scherm langs binnen, bij de Huawei plooit dat langs de buitenkant. Welke technologie de norm wordt moet nog blijken.

Niks nieuws onder de zon : Oudere lezers herinneren zich nog de veldslag tussen de videosystemen Betamax, VHS en Video 2000. Iedereen had zijn voorkeur en verdedigde zijn keuze. Uiteindelijk won toen het VHS systeem dat het best in de markt was gezet. Stoute tongen zeiden dat het beste systeem het niet had gehaald. Betamax en Video 2000,… dat is uit/voor de oude doos.

bron pixabay

Samen met de plooibare ontwikkeling volgt nog een lang verwachte toegeving :

WEG MET HET BREEKBARE GLAS ! De nieuwe generatie heeft een plooibaar scherm in kunststof. Of dat een zegen is, dan wel een vloek moet nog blijken. Je kan alvast over de eerste battle tussen twee plooibare smartphones lezen op CNET.

https://www.cnet.com/news/galaxy-fold-vs-huawei-mate-x-battle-of-the-foldable-phones-comparison-mwc/

bron pixabay

Meer geheugen en opslagcapaciteit :

Je draagbare plooibare “tele-computer-foon” krijgt evenveel opslaggeheugen als de nieuwste computer in 2019. Voortaan steek je geen extra 32 GB microSD kaart meer in je smartphone.

SanDisk stelt nu de 1TB (terra-bytes) microSD voor. Het opslagvermogen van de allernieuwste computer zit voortaan in de oppervlakte van je vingernagel. Om die enorme vloed aan opslagruimte te kunnen benutten zal in 2019 een nieuwe microSD Express standaard worden vrijgegeven die gegevens NOG sneller zal doorsluizen (tot 985 MB/s).

Onthoud gewoon dat alles sneller gaat.

bron Pixabay

Als je nog een zoemende en tikkende harde schijf hebt in of naast je computer, dan wordt het tijd om de plaat van Peter Koelewijn op te zetten (Je wordt ouder papa).

Snel, sneller, snelst :

Je had al gehoord over ‘The internet of things’ en de ‘5G’ standaard voor communicatie tussen je smartphone en de zend-/ontvangstmast. In de praktijk zou de snelheid van je verbinding met 5G stijgen naar 1 gigabits per seconde (Gbps). Waar dit al science-fiction lijkt,… besef dan dat de theoretische snelheid van het komende 5G netwerk 800 Bbps is. Dus nog 800 keer sneller dan wat de nabije toekomst te bieden heeft.

En dat is niet alles want ook de vertraging tussen de communicatieapparatuur wordt aangepakt. Het verzenden van gegevens zal met 5G een fenomenale vijftig keer sneller gebeuren dan met het huidige 4G netwerk. Met 4G was dat nog 50 milliseconden,… morgen nog 1 milliseconde. Je zal op TV niet meer kunnen kijken naar de reporter ter plaatse die wacht tot de vraag van de nieuwslezer in zijn oortje is toegekomen. (bron)

Cryptomunten op je smartphone.

Proficiat als je er in geslaagd bent om tot hier alles te begrijpen.

Voor de echte nerds nog een toemaatje.

Samsung heeft een toestel uitgebracht, de Galaxy S10, dat een portefeuille aan boord heeft voor cryptomunten. Daarin kan je Bitcoins, Etherium en Cosmo Coins opslaan.

Maar hier haakt deze reporter af. Geef mij maar een streekbierke uit de Vlaamse Ardennen. Zolang dat niet met cryptomunten moet worden betaald is het leven doenbaar.

Het opzoekingwerk voor dit artikel gebeurde in The Verge, behalve waar anders aangegeven.

Sjarel Klak

bron Pixabay

 

 

 

 

X