Dixie Dansercoer bezoekt Atheneum Geraardsbergen


Geraardsbergen. Met het bezoek van poolreiziger en avonturier Dixie Dansercoer kregen de laatstejaarsleerlingen van het Atheneum een gastspreker voorgeschoteld die de klimaatopwarming, het stijgen van de zeespiegel en het afbrokkelen van de ijskappen met eigen ogen heeft waargenomen.

De school kon rekenen op de steun van ‘Het Fonds der Letteren’ om dit bezoek geregeld te krijgen. Dixie Dansercoer was de eerste Belg die zonder bevoorrading de Zuidpool overstak. Deze expeditie kreeg grote internationale weerklank. Maar hij volgde ook het spoor van De Gerlache en Amundsen, erg bekende ontdekkingsreizigers. Met Alain Hubert deed hij tijdens zijn Poolreizen aan wetenschappelijk onderzoek en stond hij mee aan de basis van het oprichten van de Belgische Poolbasis ‘prinses Elizabeth’.

De leerlingen luisterden geboeid naar Dansercoers uiteenzetting, die gestoffeerd was met prachtige beelden van Spitsbergen, Alaska, Antarctica, Groenland en IJsland. Hij had het daarbij natuurlijk ook over het klimaat, een hot item bij uitstek. Zijn observaties zijn van goudwaarde en de jonge KA’ers kunnen nu met nieuwe informatie een genuanceerd debat aangaan.