Avondlezingen in bib Merelbeke: NEDERLANDSTALIGE LITERATUUR VAN DE 21STE EEUW

Aan de hand van specifieke auteurs en teksten zal docent, onderzoeker en auteur Arne De Winde bredere tendensen en kwesties binnen de 21ste-eeuwse Nederlandstalige literatuur aanstippen en ter discussie stellen. Veeleer dan hoorcolleges ziet de spreker deze sessies als gedachte(uit)wisselingen. Tijdens elke sessie wordt dan ook concreet tekstmateriaal onder de loep genomen. Het gaat in deze lezingenreeks vooral om het plezier van het (gezamenlijke) gedetailleerde lezen en interpreteren.

Arne De Winde is docent en onderzoeker aan PXL-MAD School of Arts en LUCA-School of Arts. Hij is  literatuurwetenschapper, auteur en curator en maakte boeken over de meest uiteenlopende fenomenen, gaande van hedendaagse Duitse literatuur  en filosofie over Amerikaanse fotografie  tot bijnamen in de sport en de Geraardsbergse mattentaart.  Daarnaast is hij redacteur van cultuurmagazine rekto:verso en hoofdredacteur van COLLATERAL. Online Journal for Cross-Cultural Close Reading.

Over de gastspreker en de lezingen

Tijdens deze lezingenreeks komen vier invalshoeken aan bod:

woensdag 13 maart het tijdperk van  de crash: Geweld en overweldiging in het proza van Peter Verhelst. Met als algemene inleiding: het tijdperk van de middelmatigheid. Gaea Schoeters, Karel De Sadeleer en het (al dan niet) bruisen van de hedendaagse Nederlandse literatuur

woensdag 20 maart: het tijdperk van de tekstverwerker, Evelin Brosi, Elisabeth Tonnard en de conceptuele literatuur

woensdag 27 maart: het tijd-perk. Veelstemmigheid en taaloverdaad bij Johan Herrenberg

woensdag 3 april: Rachida Aziz en het oude wittevententijdperk of het einde daarvan.

Praktisch

De lezingen vinden plaats in de bib Merelbeke op woensdag 13, 20, 27 maart en 3 april, telkens van 20 tot 22.30 uur. Je betaalt 5 euro per avond (1 euro UiTPAS-kansentarief) of 20 euro voor de hele reeks (4 euro UiTPAS-kansentarief). Vergeet niet op voorhand in te schrijven.

Meer info: Hanne De Budt, Bibliothecaris/cultuurbeleidsmedewerker

hanne.de.budt@merelbeke.be