Filmbespreking door Dimi Sterckx: “Smeerlapperij , dat willen wij!“ ****

“Urbanus: de Vuilnisheld “ krijgt 4 sterren van Dimi.

Als Urbanusfan ben ik helaas niet de meest objectieve bron om deze film te beoordelen. Ik volg onze   held al sinds mijn kinderjaren en heb altijd een grote bewondering gehad voor deze humorist/zanger, stripheld en acteur.   Zo ook voor deze splinternieuwe   ‘oldskool’ animatiefilm die me 70 minuten wist te boeien en bovendien veel te snel voorbij was.     Je mag dus enkele lof , glorie en bloemen verwachten bij deze review !

Na het bankroet van de lokale ‘Potato’ bank,   die door de opperschurk en meester-oplichter ‘Jef Patat’ wordt gerund, komen de bewoners van Tollembeek steeds meer in financi ële moeilijkheden terecht.  

De corrupte Jef Patat   en de twee al even onbetrouwbare politieagenten ‘Ren é en Modest’   beramen een sluw plan om de kassa opnieuw te spijzen.   Op hun vraag verschijnt “Igor De Rus” , een economische messias uit het oosten, met veel furore in het plattelandsdorp.

Igor heeft het ingenieuze plan opgevat om Tollembeek te herleiden tot één grote vuilnisbelt. Alle afval van de wereld mag er gestort worden in ruil voor een stevige vergoeding in goudstaven die bewaard zullen worden bij … jawel de meest betrouwbare bank van het dorp, beheerd door kantoorhouder Jef Patat. Onder het motto “Smeerlapperij, dat willen Wij” gaat de campagne volop van start en blindelings trappen de goedgelovige burgers in de val, in de hoop om letterlijk en figuurlijk ‘stinkend’ rijk te worden.     Allemaal? Neen, eentje ziet het allemaal met lede ogen aan: ‘Urbanus’.

Bijgestaan door zijn vriendjes Nabuko Donosor (Ben Segers) , Amedee (Sven De Ridder) en ook enkele klasgenoten: Pinnekeshaar, Dikke Herman en Botswana weet hij de volwassenen van het dorp tijdelijk uit de geldzucht te halen door het toedienen van een ‘hippieserum’, een uitvinding van Amedee de Vlieg.   De gehersenspoelde dorpelingen, waaronder ook de ouders van Urbanus ‘Cesar en Eufrazie’ (Ron Cornet & Sien Eggers) vinden tijdelijk een onderkomen in de psychiatrische instelling van Dokter Schrikmerg (Tom Van Dyck) , waar ook enkele bekende historische figuren werden geïnterneerd.

Terwijl de volwassenen hmm ‘veilig’ opgesloten zitten, binden Urbanus en zijn vrienden de strijd aan met de corrupte bandieten: ‘Jef Patat, Igor De Rus en de twee politieagenten Ren é en Modest’.

Urbanus heeft naast de Tollembeekse terreur echter maar één grote droom:  “Het hart van zijn schooljuf, ‘Juffrouw Pussy’ (Frances Lefebure),   veroveren!”   Hiervoor gaat hij tot het uiterste en weet zichzelf ook op te werken op de maatschappelijke ladder tot ‘Bovenste Minister van Tollembeek’.  Zal hij erin slagen om zijn romantische droom werkelijkheid te laten worden?

‘De Vuilnisheld’ bevat de klassieke Urbanusgrappen, waar vooral uitwerpselen troef zijn en er ook enkele klassiekers uit zijn rijkelijk archief worden bovengehaald . De animatiefilm zit vol symboliek, is visionair en bevat heel wat kritiek op onze politiek correcte samenleving .   Bij deze film voelde ik me terug thuis in de wereld waarin ik ben opgegroeid:   voor het internet en de manipulerende sociale media , voor de betutteling en de polarisering. Het viel me ook op dat er geen moderne technologie aan bod komt en de grote instituten als vanouds aan de schandpaal gebonden worden.   De beelden worden verhaald zoals in de strips:  hilarisch , melancholisch en met een soortgelijk ludiek scenario.

Urbanus startte ooit als een plattelandsjongen, geboren en getogen in een Vlaams dorp . Zijn verhalen, liedjes, strips en grappen vertellen ‘het leven zoals het is’ , soms raak in de levensroos en soms uitvergroot zodat we er zeker niet naast kunnen kijken . De grote meneer Urbanus van vandaag blijft fantasierijk, maatschappijkritisch tegenover de autoriteiten en begaan met de natuur.   De Wereld is om Zeep?!   In deze animatiefilm schuilt alvast nog hoop.

Zowel volwassenen als kinderen zullen genieten van deze topper!

Dimitri Sterckx