Koninklijke toneelvereniging Sint-Martinus Balegem bestaat 90 jaar! 1929-2019

De toneelvereniging onder de toenmalige naam ‘De Vos’, werd gesticht in 1929 met de bedoeling de culturele en sociale opvoeding van haar leden te bevorderen en geïnteresseerde personen een degelijke vrijetijdsbesteding te geven. De vereniging overleefde de tweede wereldoorlog en in 1954 hadden voor het eerst voorstellingen plaats in de nieuwe zaal ‘De Kring’ onder de naam: “toneelvereniging St-Martinus”. De grote bezielers en regisseurs omstreeks 1930-1970 waren Prudent Eeckhout en circa 1970-2012 Clement Pien. In 2013 nam Antoine Van de Velde de taken van huisregisseur op zich.

In 1981 werd ons de ‘Koninklijke’ titel verleend. Ons 50-jarig bestaan werd met luister gevierd met een ontvangst op het gemeentehuis en een jubileumavond in De Kring.De vereniging heeft een geschiedenis met een rijk verleden en hopelijk nog een mooie toekomst. Naast de hoger vermelde personen hebben nog een aantal leden hun strepen verdiend en sommige onder hen zijn al meer dan 50 jaar actief, we vermelden Paul Eeckhout, Yvan Pien en Marie-Jeanne Van de Velde. Onder de huidige acteursgroep mag Antoine Van de Velde zijn gouden jubileum vieren van 50 jaar acteur.Het ‘granieten’ jubileum wordt in eigen kring gevierd met de leden. De ideale gelegenheid om alle acteurs, medewerkers en bestuursleden eens een dikke ‘dank u wel’ te zeggen voor hun jarenlange vrijwillige en belangeloze inzet.

Gedurende al die jaren was het steeds een komen en gaan van acteurs en medewerkers. Ik wil mijn eigen jubileum aangrijpen om onze volledige toneelgroep eens in de bloemetjes te zetten. Bij onze huidige acteursgroep zijn er nog enkele personen met heel wat jaren op hun teller: Schepens Godelieve: 46 jaar actrice, Pien Stefan 30 jaar acteur en Colman Stefanie 20 jaar actrice. Daarna volgen een reeks jongeren die onze groep de laatste jaren zijn komen vervoegen wo Leen, Eline, Lorenzo, Jorg, Yana, Margot en Maud.

Dhr. Van Durme Johan, burgemeester van Oosterzele en mevr. Casteleyn Annick, regiomedewerker van Open Doek, de koepelorganisatie van het amateurtoneel in Vlaanderen, waren hierbij aanwezig om enkele verdienstelijke leden te huldigen.   Toneel brengt mensen samen om te acteren, te helpen, te kijken, te luisteren en te genieten.

Dank aan iedereen! Op naar de ‘100’ jaar!

Van de Velde Antoine