Milieudienst stad Zottegem helpt padden overzetten

De MINA-medewerkers (Milieu- en Natuurraad) van de stad Zottegem helpen ook dit jaar om padden over te zetten op weg naar hun ‘geboortepoel.’

‘De afgelopen weken ontwaakten heel wat padden en andere amfibie ën uit hun winterslaap en trekken ze massaal naar vijvers en poelen om zich voort te planten’, aldus schepen van Leefmilieu Leen Goossens (CD&V). “Tijdens hun tocht moeten ze vaak een straat of een weg oversteken en lopen de padden een groot risico om overreden te worden. Tijdens deze periode zijn er heel veel vrijwilligers druk in de weer om dagelijks padden over te zetten. Ook de MINA-werkers van de stad Zottegem helpen de amfibie ën om hun geboortepoel veilig te bereiken. Al decennia lang plaatsen onze MINA-werkers in samenwerking met het RLVA op een aantal plaatsen in Zottegem paddenschermen. Dit jaar plaatsten we opnieuw schermen in de Schoolstraat en Pardassenhoek. In samenwerking met de gemeente Zwalm werd dit jaar ook een nieuw scherm geplaatst op de grens met Roborst. We hebben als stadsbestuur de taak om aan soortenbescherming te doen — de paddenoverzetacties zijn daar onderdeel van. Vroeger plaatsten we ook reeds nestkastjes voor koolmezen, zwaluwen en vleermuizen en in kader van het bijencharter zijn we momenteel aan een groot project bezig rond bijen.”