CoderDojo leert kinderen in Zottegem programmeren

In Zottegem kunnen kinderen en jongeren tussen 7 en 18 jaar binnenkort leren programmeren. Ze kunnen hun creativiteit loslaten op een videospel, een website of een robot. Enkele ge ëngageerde ouders die zelf ook thuis zijn in ICT en programmeren, zetten de schouders onder dit initiatief.

Bij CoderDojo kunnen meisjes en jongens van 7 tot 18 jaar gratis leren programmeren. Dojo’s worden volledig opgezet door vrijwilligers en zijn gratis voor alle deelnemers. In Zottegem starten binnenkort nieuwe dojo’s, 1 keer per maand in de bibliotheek. De eerste bijeenkomst is op zaterdag 20 april 2019, van 9.30 tot 12 uur in de boekenzolder van de bibliotheek. Inschrijven en alle info via de website: http://zottegem.coderdojobelgium.be/

Werking CoderDojo

CoderDojo is een non-profitbeweging die wereldwijd gratis bijeenkomsten organiseert voor jongeren van 7 tot 18 jaar om in clubverband te leren programmeren.

De CoderDojo beweging gelooft dat kennis van programmeren steeds belangrijker wordt in de moderne wereld van vooruitgang en technologie, en dat het gemakkelijker en beter is deze skills reeds vanaf jonge leeftijd te leren. CoderDojo wil ervoor zorgen dat ieder kind deze kans krijgt.

CoderDojo Belgium, de Belgische tak van dit internationale initiatief, organiseert gratis workshops, de zogenaamde “Dojo’s” op meer dan 100 locaties in Belgi ë. Op die Dojo’s leren meisjes en jongens programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen enzovoort. Ze ontmoeten gelijkgestemde deelnemers en laten elkaar zien waaraan ze gewerkt hebben. CoderDojo laat kinderen en jongeren op een speelse manier ontdekken door het vooral zelf te doen. Op die manier leren ze niet alleen programmeren maar scherpen ze ook hun sociale vaardigheden, presentatieskills en creativiteit aan.

Dojo’s worden volledig opgezet en georganiseerd door vrijwilligers met voldoende ICT-kennis en de juiste drive om jongeren te coachen. CoderDojo legt sterk de nadruk op open source en vrije software. De beweging heeft een snel groeiend netwerk van leden en vrijwilligers wereldwijd. Internationaal bestaan er reeds 1150 Dojo’s in meer dan 60 landen.

CoderDojo heeft maar één regel: “Above all: be cool!”. Zo maakt CoderDojo van ontwikkelen en programmeren een superleuke, keigezellige en megatoffe leerervaring!

Scratch

Bij CoderDojo Zottegem starten we altijd met Scratch voor wie nog geen ervaring heeft met programmeren. Scratch maakt het makkelijk om de logica van het programmeren te begrijpen door zijn speelse presentatie, die vergelijkbaar is met Legoblokjes. Je kan met Scratch allerlei games en verhaaltjes maken: ideaal om je creativiteit los te laten! Daarna kan je aan andere trajecten beginnen, zoals Arduino, m-bot, Lego Mindstorms.

Ontstaan

CoderDojo werd opgericht in Ierland door James Whelton en Bill Liao. James Whelton kreeg begin 2011 wat publiciteit na het hacken van de iPod Nano. Enkele jongere studenten van zijn school spraken hem aan en wilden ook graag leren programmeren. James richtte een computerclub op, waar hij les gaf over HTML en CSS. Later dat jaar ontmoette hij Bill Liao, een ondernemer en filantroop die erg geïnteresseerd was in het project en er iets groters van wilde maken dan enkel een naschoolse computerclub.

In juni 2011 vond de eerste offici ële CoderDojo plaats in het National Software Centre in Cork. Het evenement kende vanaf het begin een opvallend groot succes en de populariteit groeide snel. Kort daarna was ook de eerste Dublin Dojo een feit. Sindsdien werden er al vele Dojo’s georganiseerd op verschillende plaatsen in Ierland en over de hele wereld.

CoderDojo Belgium, de Belgische tak van CoderDojo, ontstond begin 2013. Ondertussen telt de organisatie meer dan 100 actieve Dojo’s die jaarlijks ongeveer 15.000 kinderen bereiken. Nu dus ook in Zottegem.

INFO Inschrijven en alle info via de website: http://zottegem.coderdojobelgium.be/