40 sluikstorters dit jaar al gevat en 148 sluikstortmeldingen

Mooi werk van de gemeenschapswachten, zeg je? Inderdaad! Maar ze krijgen ook de hulp van ruim 100 Ninoofse Zwerfvuiljagers.

“Ik heb jarenlang in m’n eentje zwerfvuil geruimd. Maar toen hoorde ik van de Proper Strand Lopers, een initiatief aan de kust van enkele zwerfvuiljagers. Ik vond dat zo de max, dat ik het ook in Ninove wou proberen, en met resultaat”, zegt Kris De Wit, die begin vorig jaar de Facebookgroep Ninoofse Zwerfvuiljagers opstartte. “Het concept is eenvoudig. Van elke zak zwerfvuil die iemand vindt, posten we een foto in onze groep. Zo blijft het thema actueel en wordt erover gesproken. Intussen hebben we 103 leden die zwerfvuil inzamelen. Sommigen doen dat alleen, andere in groep. En elke maand houden we een groepsopruiming in een deelgemeente. Aangezien Ninove uit 11 deelgemeenten bestaat, plus het centrum, kunnen we elk jaar de hele stad rondtrekken.”

Mekka van de afvaldumper

“Enkele maandag terug heb ik met m’n dochtertje de parkeertickets opgeruimd op de Weggevoerdenstraat. Weet je hoeveel we er vonden? 203! We hebben meteen daarop een kleine affiche ontworpen die nu bij de bakker en de beenhouwer staat.” Aan het woord is Karolien Swaelens. Ze ontdekte het verhaal van de Ninoofse Zwerfvuiljagers en raakte erdoor gefascineerd. Een andere ‘jager’, Tom Staelens, ruimde al langer, maar leerde via de stad het Ninoofse burgerinitiatief kennen. “Ik merk wel dat zwerfvuil steeds ernstiger wordt genomen, en dat is een goeie zaak”, merkt hij op. “De voorbije maanden wordt onze straat in Appelterre-Eichem heel intens geruimd. Verschillende buren stappen zelf op het zwerfvuil af. Maar er is nog veel werk. Ken je Nonnenborre? Dat is een stukje natuur in Appelterre, dat wat verscholen ligt. Dat is het mekka van de afvaldumper. Daar heb ik eens een volledig badkamermeubel gevonden, met tandenborstels en slippers erbij. Ook bussen motorolie en bouwmateriaal worden daar achtergelaten. Heel spijtig.”

X